Uitzending
Je Lijf, Je Leven - De bloedvaten

De bloedvaten

Je Lijf, Je Leven

9-11-2008

| 3295 x bekeken | 0 reacties
6
In de tweede aflevering van dit seizoen neemt dokter Floor een duik in het transportsysteem van ons lichaam: de bloedvaten.

De bloedvaten
Als je onze bloedvaten achter elkaar zou leggen zou je er 4 keer de aarde mee rond kunnen. Dagelijks pompt je hart ongeveer 8000 liter door je lichaam, in een gemiddeld mensenleven krijgen je bloedvaten meer dan 240 miljoen liter bloed te verwerken. Het bloed voorziet ons lichaam van zuurstof en belangrijke voedingsstoffen en neemt afvalstoffen mee terug.

Bloeddruk
Om het bloed rond te kunnen pompen is bloeddruk nodig. Bloeddruk wordt veroorzaakt door het afwisselend samentrekken en ontspannen van je hart, wat zorgt voor een bepaalde druk in je bloedvaten. De bloeddruk bestaat uit een boven- en een onderdruk. De bovendruk is de druk in je bloedvaten tijdens het samentrekken van je hart. De onderdruk is de druk in je bloedvaten als je hart ontspant. Bij een gezonde bloeddruk schommelt de bovendruk rond de 120 en de onderdruk rond de 80. Er zijn veel factoren die onze bloeddruk beinvloeden, bijvoorbeeld roken en stress. Of een spannend avontuur in een achtbaan! Als je altijd een hoge bloeddruk hebt is er een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Van een hoge bloeddruk merk je in principe niets. De enige manier om er achter te komen is door het te meten. Meestal gebeurt dat bij je huisarts, maar tegenwoordig zijn er ook goede apparaten waarmee je thuis je bloeddruk kunt meten.

Bloedcellen en bloedplasma
Bloed bestaat uit twee onderdelen: de bloedcellen (45%) en het plasma (55%). De bloedcellen maken dus bijna de helft van het totale bloedvolume uit.
Er zijn drie soorten bloedcellen:
Rode bloedcellen die zorgen ervoor dat je lichaam wordt voorzien van zuurstof. Witte bloedcellen zorgen ervoor dat de bacterien en virussen die in je lichaam zitten worden gedood. En de bloedplaatjes, die zorgen dat het bloeden stopt als je een wondje hebt.
Het bloedplasma zorgt voor het transport van je bloedcellen. Daarnaast vervoert het voedings- en bouwstoffen zoals mineralen en vitamines maar bijvoorbeeld ook glucose en cholesterol. Cholesterol heeft meerdere functies in ons lichaam. Het is een belangrijke bouwstof, maar het kan ook een factor zijn in het veroorzaken van hart- en vaatziekten. Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 in Nederland.

Diabetes
Een zeer belangrijke stof in je bloed is glucose. Alle cellen in het menselijk lichaam gebruiken glucose als energiebron. De waarde van glucose in het bloed wordt ook wel bloedsuiker genoemd. Normaal houdt je lichaam je bloedsuikerwaarde zelf op peil, behalve als je diabetes hebt. Bij diabetes maakt je lichaam te weinig insuline aan, waardoor de suikers in je bloed niet worden afgebroken.
Een van de meest herkenbare tekenen van diabetes is als je een langere periode veel dorst hebt en meer dan normaal moet plassen. Maar ook vermoeidheid, branderige ogen en slecht genezende wondjes kunnen reden zijn om je bloedsuiker eens te laten testen. Het is dus belangrijk om te weten of je bloedsuikerspiegel in orde is, want hoe eerder je ontdekt dat je diabetes hebt, des te minder kans dat je bloedvaten beschadigd raken. In de Mediq Apotheken kun je onder begeleiding je bloedsuiker laten testen.

Deze uitzending van het programma Je Lijf, Je Leven met de titel De bloedvaten is uitgezonden op zondag 9 november door RTL5.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie