Uitzending
Helder - Palingsound

Palingsound

Helder

22-3-2010

| 2259 x bekeken | 0 reacties
7
Een muzikaal mysterie aan het IJsselmeer. Met een eigen, herkenbare sound: Palingpop uit Volendam!
Zijn het nu vooral Nick & Simon die succesnummers scoren, het zijn The Cats die in 1968 de eerste grote Palingsoundhit scoren met Lea... Met hun harmonieuze zang en makkelijke in het gehoor liggende melodielijn scoren ze daarna hit na hit.

In het midden van de jaren zeventig is er groot succes voor BZN. De band groeit uit tot n van de populairste Nederlandse groepen ooit en scoort tientallen hits.
Het vissersdorpje met zo'n 22.000 inwoners blijft ook de laatste jaren muzikaal talent voortbrengen: Jan Smit, de 3 J's, en Nick & Simon. Vandaag in Helder: de sound van Palingpop! Wat is de muzikale magie van Volendam?

Te gast in Helder: dj Ad Bouman. Hij vertelt over het ontstaan van de term palingsound, en de rol die Radio Veronica heeft gespeeld bij het grootmaken van het genre. Verder vertelt Arnold Mhren, ex-bassist van The Cats, over het ontstaan en de geschiedenis van palingpop. Hoe komt het toch dat er zoveel muzikaal talent uit Volendam komt? Tot slot vertelt Jan Keizer over het geheim achter het succes van BZN.

3 x Helder
* The Cats zijn de grondlegger van de specifieke Palingsound.
* Palingpop is een mix van Amerikaanse soulmuziek en Katholieke kerkzang.
* De term Palingsound is bedacht door Joost den Draaier, ofwel Willem van Kooten.

Deze uitzending van het programma Helder met de titel Palingsound is uitgezonden op maandag 22 maart door Teleac. Te gast waren Jan Keizer, Ad Bouman en Arnold Mhren. De presentatie was in handen van Renate Wennemars en Pernille La Lau.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie