Uitzending
Goudzoekers - Wegwerpeconomie

Wegwerpeconomie

Goudzoekers

4-2-2009

| 1145 x bekeken | 0 reacties
7
We gooien steeds meer weg. Waar de gemiddelde consument vroeger nog spullen voor het leven kocht, zoals een fiets, een jas of een televisie, kopen we tegenwoordig vooral spullen die nog maar een paar jaar meegaan. Dat levert een flinke afvalberg op, terwijl de grondstoffen waar al die spullen van gemaakt worden, steeds schaarser worden. En ondertussen kopen we steeds meer en steeds slechtere spullen.

Een fiets van 100 euro bijvoorbeeld. Dat klinkt als een koopje, maar zo地 fiets is van beduidend mindere kwaliteit. Volgens fietsenmaker Dave Deutsch koop je zo地 fiets eigenlijk op afbetaling; de onderhoudskosten zijn zo hoog dat je in de loop van de levensduur flink meer betaalt.
Waarom kopen we dan toch al die apparaten van inferieure kwaliteit, om elke paar jaar weer een nieuwe te moeten aanschaffen? En is het zo dat producten tegenwoordig slechter gemaakt worden?

Goudzoekers duikt in de wereld van de wegwerpeconomie, en onderzoekt wat er zou gebeuren als we allemaal weer producten zouden kopen die voor de eeuwigheid gemaakt worden. Zou onze economie ervan instorten?

Deze uitzending van het programma Goudzoekers met de titel Wegwerpeconomie is uitgezonden op woensdag 4 februari door de VPRO. De presentatie was in handen van Martijn Kieft, Chris Vijn en Hans de Geus.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee