Huizen
14-1-2009
| 1297 x bekeken | 0 reacties
De huizenmarkt is in crisis. De kranten staan er vol mee. De sterke prijsstijgingen van de afgelopen jaren zijn ten einde, en de hoeveelheid verkochte huizen daalt sterk. En dus is er paniek. Belangenorganisaties roepen de regering op om maatregelen te nemen, en in zaaltjes door het hele land komen verontruste huiseigenaren samen om meer te weten te komen over de crisis op de huizenmarkt.
Maar hoe erg is het eigenlijk? Wie heeft er last van als de prijzen afvlakken en huizen langer te koop staan? De huiseigenaar? De verkoper? De huizenkoper?
Wie er in ieder geval last van heeft, is de makelaar. Als huizen verkopen je boterham is, is een daling in het aantal verkochte huizen meteen een aanslag op je omzet. En dus loopt een kwart van de makelaars het risico om failliet te gaan, het komende jaar.
Maar het is maar de vraag of de aankomende uitdunning van het makelaarsgilde de schuld is van de huidige crisis op de huizenmarkt. Want er zijn al langer veel te veel makelaars in Nederland. De afgelopen jaren kwamen er in elk dorp en elke stad heel veel makelaarskantoren bij, en dat terwijl de koek die verdeeld moest worden, niet echt werd. Al die nieuwe makelaarskantoren in de centra van de stad zouden weleens kunnen verdwijnen, denkt ook onderzoeker Peter Risseeuw.
Maar crisis op de huizenmarkt betekent niet alleen zorgen voor de makelaar, ook de huiseigenaar maakt zich zorgen. Maar is dat wel nodig? Goudzoekers kijkt naar de winnaars en verliezers van de huizencrisis...
Deze uitzending van het programma Goudzoekers met de titel Huizen is uitgezonden op woensdag 14 januari door de VPRO. De presentatie was in handen van Martijn Kieft, Chris Vijn en Hans de Geus.