Sparen
4-3-2009
| 1831 x bekeken | 1 reacties
Commercials over hoge spaarrentes teisteren de televisie. Talloze banken bieden tegen elkaar op met flinke rentetarieven, om zo de spaarder ervan te overtuigen van spaarbank te veranderen. En dat doet de spaarder ook massaal. De afgelopen maanden zijn er flink meer nieuwe spaarrekeningen geopend.
Financieel loont het om goed op de rente van een spaarrekening te letten. Zo ondervonden ook Hanneke van Veen en Rob van Eeden. Zij onderhouden enkele websites met informatie over spaarrekeningen bij banken, en kwamen erachter dat veel banken de neiging hebben om de spaarrente langzaam te laten zakken naarmate een klant zijn geld langer bij de bank heeft staan. Zij adviseren om altijd goed op te letten, en op zoek te gaan naar de hoogste spaarrente.
Maar is het wel altijd een goed idee om op zoek te gaan naar de hoogste rente? Sinds oktober 2008 garandeert de overheid in het depositogarantiestelsel spaargeld tot 100.000 euro, dus er kan voor de meeste spaarders niks misgaan. Zelfs al valt een bank om. Maar door dit garantiestelsel wordt de spaarder niet aangemoedigd om op te letten of een bank wel veilig is, niet teveel risico’s neemt en goed met het spaargeld omgaat. Banken kunnen gewoon doorgaan met het nemen van grote risico’s, want de spaarder let toch niet op.
En zelfs als de spaarder nauwlettend wil kijken naar welke bank zich goed gedraagt, dan is dat zo goed als onmogelijk. Want hoe kan je zien welke bank goed is, en welke niet?
Deze uitzending van het programma Goudzoekers met de titel Sparen is uitgezonden op woensdag 4 maart door de VPRO. Te gast was Rob van Eeden. De presentatie was in handen van Martijn Kieft, Chris Vijn en Hans de Geus.
Reacties op deze uitzending
-
blikker12788
28-11-2010 05:47
Wees je bewust dat de banken de spaarders een fooitje geven voor hun spaar geld. Uiteraard is het belachelijk dat men ook nog jaarlijks de rente verlaagd en laag houd van spaarders die trouw hun spaargeld op een rekening houden.
Een nog viezer nasmaakje krijg je als je inzicht krijgt in hoe ons geldsysteem werkt. Wees je bewust dat als jij 10.000 euro op de bank zet tegen 2% rente, de bank nu het recht heeft om uit het niets een ton mag creeëren uit het niets, en vervolgens over dat bedrag wat uit gebakken lucht bestaat weer 9% rente vraagt aan degene die dit bedrag lenen bij de bank.
Managers van banken zullen in lastige termen dit gelegaliseerde p piramidesysteem proberen te verhullen, maar in feite is het zo dat een bank maar 10% van een uitgeleend bedrag in kas hoeft te hebben. Dus als je als spaarder 10.000 euro op de bank stort, mag de bank dit bedrag vermeningvuldigen met 10, en dan mag de bank op basis van jouw 10.000 euro een ton uitlenen aan iemand anders, en er 9% rente over heffen
Dus jij als spaarder wordt met 200 euro afgescheept en de bank vangt 9000 euro omdat jouw 10.000 euro spaargeld de bank de mogelijkheid geeft om vervolgens weer 100.000 euro uit te lenen....met rente uiteraard.
Op zich stinkt dit systeem natuurlijk al. Wie rijk wil worden moet dus een bank beginnen. Stel dat jij voor elke euro die je ontvangt 10 euro mag verzinnen, letterlijk: uit het niets creeëren en er vervolgens 9 % rente op mag heffen, makkelijk verdiend toch?
Maar in feite is dit zoals ons banksysteem werkt. Dus dat men ook nog spaarders gaat benadelen door de rente te verlagen stelen ze letterlijk van klanten die de banken al in staat stellen om mega veel geld te verdienen.
Deze achtergrondkennis maakt het allemaal nog wranger dan het als is. Dus banken verdienen flink aan elke euro die je bij hen stort. Dus mensen benadelen door de rente steeds te verlagen is eigenlijk meer dan diefstal en misbruik maken van het systeem!!