Uitzending
Gezond op Straat - Voorjaar 2010 aflevering 5

Voorjaar 2010 aflevering 5

Gezond op Straat

13-6-2010

| 1430 x bekeken | 0 reacties
6
Deze week is het team van Gezond op Straat in Hardenberg. De gemeente heeft verschillende initiatieven ontwikkeld om de gezondheid van haar inwoners te bevorderen. Zo probeert de gemeente het alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen en te voorkomen dat jongeren onder de 16 jaar beginnen met het gebruik van alcohol. We nemen een kijkje op een alcoholvrije ‘teenage party’ en Marke praat met ouders over hoe ze hun pubers bewust maken van het gevaar van alcohol drinken op jonge leeftijd.

Emma Vogels- Giesen van Service Apotheek ontmoet een moeder en dochter die allebei astma hebben. Ze bespreken het medicijngebruik en Emma geeft enkele tips:

-Check regelmatig bij de apotheek hoe je het beste een inhalator kunt gebruiken

-Houdt de diskus altijd horizontaal, anders valt het geneesmiddel eruit.

-Bewaar de inhalator op een droge plek

-Controleer tijdig of er nog voldoende dosis beschikbaar is in het venster met teller

Dokter Jan praat met een vrouw die al op jonge leeftijd last kreeg van migraine. Ze is soms bang als ze een aanval krijgt dat er een bloedvat in haar hoofd kan knappen, een hersenbloeding. Jan legt uit dat die angst onterecht is.

Presentatrice Marke heeft een afspraak met Leontien die al jaren last heeft van haar nek. Op uitnodiging van Prescan heeft Leontien een mri scan laten maken. We zien hoe de scan gaat en Leontien vertelt wat de uitslag is.

Wat levert mensen stress op en wat doen ze eraan? Als mensen slecht slapen, nemen ze dan wel eens een rustgever in? Marke krijgt een keur aan antwoorden. Uiteindelijk praat ze met Marcel Brienne van A. Vogel over natuurlijke zelfzorgproducten die rust geven overdag en zorgen voor een goede nachtrust.

Dokter Jan treft een mevrouw die geen probleem heeft om de slaap te vatten, maar ze heeft last van slaapapneu. Dit zijn ademstops terwijl je slaapt. Dit is niet zonder risico.

Apotheker Emma neemt een aantal kijkersvragen door met Marke. Iemand vraagt hoelang je bij neusverkoudheid aaneengesloten neusspray mag gebruiken. Het advies is niet langer dan 5 dagen. Iemand vraagt wat aften zijn en wat je eraan kan doen. Een goede gebitsverzorging kan helpen deze zweertjes in de mond te voorkomen. Tot slot de vraag wat te doen bij zwemmerseczeem ofwel voetschimmel. Voor de behandeling is er een speciale crème, maar uiteraard is voorkomen beter. Tips om voetschimmel te voorkomen : altijd goed afdrogen tussen de tenen, draag schone katoenen sokken en draag slippers in vochtige ruimtes.

Steeds meer mensen worden zich bewust dat een gezonde leefstijl bijdraagt aan een langer en prettiger leven. Preventief je gezondheid checken wordt dan ook steeds populairder. Jong en oud melden zich bij de De gezondheidsbus om verschillende testen te doen, zoals het meten van de bloeddruk, de bmi, een balans- en lenigheidstest.

Deze uitzending van het programma Gezond op Straat met de titel Voorjaar 2010 aflevering 5 is uitgezonden op zondag 13 juni door RTL4.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie