Uitzending
Gezond op Straat - Voorjaar 2010 aflevering 2

Voorjaar 2010 aflevering 2

Gezond op Straat

23-5-2010

| 1294 x bekeken | 0 reacties
6
In aflevering twee van Gezond op straat zijn we in Enschede. Deze stad is met haar 156.00 inwoners het kloppende hart van Oost-Nederland. We komen mensen van de gemeente Enschede tegen, die jongeren aan het bewegen proberen te krijgen. De gemeente biedt niet alleen de traditionele sporten aan zoals voetbal en zwemmen, maar ook nieuwe manieren van bewegen. Er wordt gedanst op speciale dansmatten, met een spel als leidraad voor de bewegingen. Ook de burgemeester den Oudsten komt langs in onze gezondheidsbus en laat zijn bloeddruk controleren.

Op straat spreek dr. Jan een moeder en haar zoontje. Het kind heeft last van ruwe beentjes. Moeder is bang voor het smeren van hormoonzalf. Dr. Jan geeft aan dat hormoonzalf geen vervelende bijwerkingen heeft. Maar moeder wil er toch vanaf. Advies als douchen met lauw water, geen zeep gebruiken en de plekken insmeren met vette crème.

Emma, van Service Apotheek, spreekt in de uitzending over zelfzorgmedicijnen. Middelen die dus zonder recept in de apotheek te verkrijgen zijn. Heb je bijvoorbeeld een kriebelhoest kun je de apotheker om advies vragen. Advies is wanneer de hoest ongeveer een week aanhoudt, de huisarts te bezoeken.

Ook kijkt Emma deze week naar een huisapotheek. Deze week alle medicijnen van een Astma patiënt. Deze patiënten gebruiken vaak veel medicijnen. De apotheek let er vooral op dat mensen geen medicijnen slikken, die elkaar tegenwerken.

Verder komen we mensen van de gemeente Enschede tegen, die jongeren aan het bewegen proberen te krijgen. De gemeente biedt niet alleen de traditionele sporten aan zoals voetbal en zwemmen, maar ook nieuwe manieren van bewegen. Er wordt gedanst op speciale dansmatten, met een spel als leidraad voor de bewegingen.

Dr. Jan spreekt mensen die last hebben van snurken en hoe de partners ermee omgaan.

Snurken is een geluid dat gedurende de slaap wordt voortgebracht door trillende zachte delen van de neusholte, mond en keel. Ernstige snurkklachten kunnen een aanwijzing zijn dat iemand last heeft van korte ademstilstanden gedurende de nacht (slaapapneu). Deze ademstilstanden leiden vaak tot het (bijna) wakker worden waardoor de slaap sterk wordt verstoord. Het komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Er zijn medische technieken om snurken te verminderen. In eerste instantie zal een arts ernaar streven om de luchtwegen goed open te houden gedurende de slaap, en daarmee het trillen van weke delen voorkomen.

Tegenwoordig gebruikt men vaak beugels die 's nachts de onderkaak naar beneden houden. Ook zijn er beugels die de tong naar voren houden. Als dat niet voldoende effect heeft, kan de arts proberen om de weke delen te verstevigen; dit kan door ondersteunen gedurende de slaap, maar kan ook operatief, bijvoorbeeld door het wat verkleinen van het weke verhemelte of de Ook de slaaphouding kan een belangrijk verschil maken: het meeste snurkt men liggend op de rug. Een simpele methode om rugslapen te vermijden is het bevestigen van een tennisbal in de rugzijde van de pyjama; het helpt echter niet altijd tegen het snurken.

Soms wordt snurken veroorzaakt door een te langzaam werkende schildklier, en verdwijnt het na behandeling hiervan. Dr. Jan spreekt verder met iemand met wagenziekte. Belangrijk is dat je moet proberen je fixeren op een punt aan de horizon. Dus in de verte kijken. Ook zijn er middelen op de markt die wagenziekte kunnen voorkomen. Marke vraagt aan bezoekers in Enschede hoe ze te werk moeten gaan als iemand zich verslikt. Bij de tips kun je lezen hoe de luchtweg weer vrij gemaakt kan worden. In de gezondheidsbus wordt gekeken hoe lenig Enschede is. Lenigheid is belangrijk.

Deze uitzending van het programma Gezond op Straat met de titel Voorjaar 2010 aflevering 2 is uitgezonden op zondag 23 mei door RTL4.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie