Uitzending
Gezond op Straat - Voorjaar 2010 aflevering 4

Voorjaar 2010 aflevering 4

Gezond op Straat

6-6-2010

| 1365 x bekeken | 0 reacties
6
De gezondheidsbus staat doordeweeks op uitnodiging bij bedrijven en evenementen. Er kunnen verschillende gezondheidstesten worden gedaan en je kunt aansluitend advies krijgen op het gebied van leefstijl, voeding en beweging. In het weekend gaat het team van ‘Gezond op Straat’ met de bus op pad. Deze aflevering staat de bus op de Waalkade in Nijmegen.

Dokter Jan wandelt door het mooie historische centrum van de stad en raakt in gesprek met een meisje dat last heeft van voedselallergie. Ze vertelt wat er gebeurt als ze pindakaas, melk of eieren eet. In haar geval is een allergische reactie niet zonder gevaar.

Presentatrice Marke vraagt voorbijgangers of ze een gel van Hemoclin op hun hand mag smeren. De meeste mensen zeggen ja en vinden dat de gel een verkoelende werking heeft. Als Marke vertelt dat het een aambeiengel is levert dit hilarische reacties op. Ook test ze de spray. Dokter Jan vertelt wat aambeien zijn, dat mensen het gênant vinden om erover te praten terwijl toch 50% van de Nederlanders er wel eens last van heeft. Je hoeft je er niet voor te schamen. Heb je last van aambeien, ga naar de drogist, apotheek of de huisarts.

Uitleg Ella waalkadeEmma van Service Apotheek vertelt over de bloeddruk. Wat is nu precies bloeddruk? Het hart pompt het bloed rond in ons lichaam. De druk die dat op de vaatwand geeft heet bloeddruk. Je hebt bovendruk en onderdruk. De bovendruk is de druk als het hart zich samenknijpt en de onderdruk is de druk op de vaatwanden als het hart zich weer ontspant. Een goede waarde ligt rond de 120 bovendruk en 80 onderdruk. Een te hoge bloeddruk voel je niet, daarom wordt het ook wel een sluipmoordenaar genoemd. Op termijn kan het namelijk leiden tot schade aan de vaatwanden en daarmee tot hart en vaatziekten. Periodiek uw bloeddruk controleren is daarom verstandig.

Iedere week wordt er aandacht een ehbo besteed in Gezond op Straat. Deze week vraagt Marke de voorbijgangers of ze weten wat ze moeten doen als iemand een brandwond oploopt. De meningen over wat te doen lijken verdeeld!

Voorbijgangers krijgen de vraag wat ze doen om te ontspannen en of ze wel eens naar een welness resort gaan. We volgen Roxanne en Melanie in Wellness resort de Zwaluwhoeve. Ze beginnen met een trx-training. Na de training is het tijd voor ontspanning in de sauna en het bubbelbad.

Emma praat met de vader van de 6-jarige Stan. Stan moet dagelijks medicijnen slikken omdat hij de chronische ongeneeslijke aandoening CF heeft (taai slijmziekte). Iedere dag medicijnen moeten innemen is voor een kind best lastig en hoe zorg je nu dat dit draaglijk is.

Daarnaast vertelt Emma wat een goede plek is om medicijnen te bewaren en wat handig is om in huis te hebben voor het geval je kind ziek wordt.

Waalkade Marke JanDokter Jan praat met een meneer die noodgedwongen zijn hele leven medicijnen moet slikken omdat hij jaren geleden een zwaar hartinfarct gehad. Als je eenmaal een hartinfarct hebt gehad moet het risico op herhaling zoveel mogelijk worden beperkt. Dit wordt ook wel secundaire preventie genoemd. Risicofactoren voor een hartinfarct zijn ondermeer een te hoge bloeddruk en een te hoog ldl, ofwel het slechte cholesterol. De waarde van het ldl mag niet hoger zijn dan 2.5. Je kunt die waarde naar beneden krijgen door gezond te leven, maar wanneer de waarde ondanks dat toch te hoog blijft kan een arts medicijnen voorschrijven. Wanneer medicijnen bijwerkingen geven is het verstandig dit bij de behandelend arts en apotheker te melden. De hoogte van uw cholesterol kan het beste worden gemeten als u nuchter bent, middels bloedafname.

Marke vraagt mensen hoe ze denken over een preventieve bodyscan. De meningen zijn verdeeld. Leontien heeft al jaren nekklachten en mag op uitnodiging van Prescan in Baarn een scan laten maken.

Deze uitzending van het programma Gezond op Straat met de titel Voorjaar 2010 aflevering 4 is uitgezonden op zondag 6 juni door RTL4.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie