Uitzending
Eet smakelijk! - Do & Roddy

Do & Roddy

Eet smakelijk!

6-8-2009

| 2474 x bekeken | 0 reacties
6
In de een na laatste aflevering van de serie Eet Smakelijk! bereidt chefkok Leon Mazairac filet pure voor zijn gasten Do en Roddy. De ingrediŽnten voor het gerecht worden zo dicht mogelijk bij hun oorsprong gezocht. En het hoofdingrediŽnt van filet pure is paardenvleesÖ

"Je hebt gezien dat Ďie last heeft van zijn benen, maar het doet je wel wat. Wat een prachtig lief dier... Kijk maar naar zijn grote bruine ogen...pfff. Voor hem is ít beter..." Zangeres Do neemt afscheid van het kreupele paard. Het dier heeft ernstige artrose en zal een uur later geslacht worden. Met een schot in het hoofd zal het paard, in het bijzijn van Do en haar vriend Roddy, gedood worden. De achtste aflevering van Eet Smakelijk! zal zowel voor de kijkers als voor de gasten een emotionele en shockerende aflevering zijn. Do: "Gevoelsmatig neem je afscheid van een lief dier. Ik ga 't zeker zwaar krijgen als 'ie op m'n bordje ligt."

Filet Pure
Chefkok Leon Mazairac bereidt vandaag een filet pure: een tartaar van paardenvlees, komkommer en tomaat. Ook de bearnaisesaus en de frites worden van oorspronkelijke ingrediŽnten gemaakt.

Paardenvlees massaal in snacks
De afgelopen 15 jaar verdubbelde het aantal paarden tot momenteel circa 400.000. Het paard is van landbouwdier steeds meer een huisdier geworden en steeds minder mensen willen paardenvlees eten. De vleesindustrie krijgt echter door de toename van het aantal paarden steeds meer paardenvlees te verwerken en stopt deze massaal in producten als snacks. Uit ketenonderzoek dat studenten aan de Wageningen Universiteit in opdracht van Stichting Wakker Dier verrichtten bleek dat snackfabrikanten massaal paardenvlees in frikandellen, kroketten, gehaktballen, bitterballen en hamburgers verwerken. Van de 286 onderzochte snacks bleek in 32% paardenvlees te zitten.

Met deze nieuwe serie van Eet Smakelijk wil LLiNK de kijker bewust maken van de weg die ons voedsel aflegt voordat het op ons bord belandt. Door de achtergronden van ons voedsel te laten zien, wordt de kijker in staat gesteld verantwoorde keuzes te maken.

Deze uitzending van het programma Eet smakelijk! met de titel Do & Roddy is uitgezonden op donderdag 6 augustus door LLINK.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie