Uitzending
Eet smakelijk! - Yuri van Gelder en Suzanne Harmes

Yuri van Gelder en Suzanne Harmes

Eet smakelijk!

13-8-2009

| 3018 x bekeken | 0 reacties
6
Yuri, Suzanne en Leon brengen een bezoek aan slager Sjek Floor. Twee jaar geleden ontdekte Sjek Floor de hammen van het Spaanse Cerdo Ibérico-varken. Hij besloot deze varkens ook in Nederland te gaan houden. Dit had echter heel wat voeten in aarde, omdat de Spanjaarden het zwarte varken als cultureel erfgoed beschouwen en niet zomaar willen delen met de wereld. Uiteindelijk vond Sjek Floor een Salamancaanse topfokker die bereid was een aantal varkens te leveren. Met de zeugen is hij verder gaan fokken. De varkens scharrelen tevreden rond op de Gelderse boerderij op een dieet van eikeltjes en graan. Dit maakt het voor Yuri eenvoudiger om een varken uit te kiezen dat het hoofdingrediënt van zijn maaltijd zal zijn: “Ik ben een enorme dierenvriend, maar deze dieren zijn bedoeld voor consumptie”.

Chefkok Leon maakt voor zijn gasten vier bereidingen van Iberico varken: terrine van wang en nek met courgettebloem, krokant buikspek met crumble van Bossche koek, filet met gekarameliseerde prei en zomergroenten en creme van courgette met Belotta.

Ook de bijgerechten worden zo dicht mogelijk bij hun oorsprong gezocht. Dat blijkt voor de Bossche koek makkelijker gezegd dan gedaan. Eeuwenlang werd het geheime recept van vader op zoon doorgegeven. Door een verbouwing, sterfgeval en brand dreigde het recept voorgoed verloren te gaan. Eet Smakelijk! zoekt uit hoe het recept toch behouden bleef en wat er nou eigenlijk in zit.

Deze uitzending van het programma Eet smakelijk! met de titel Yuri van Gelder en Suzanne Harmes is uitgezonden op donderdag 13 augustus door LLINK. Te gast waren Suzanne Harmes en Yuri van Gelder.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie