Uitzending
EenVandaag - 27-7-2011

27-7-2011

EenVandaag

785 x bekeken | 0 reacties
6
Verhuizing orca Morgan naar Tenerife voor de rechter
Een jaar geleden werd orca Morgan ernstig verzwakt uit de Waddenzee gered. Inmiddels is de orka hersteld in het Dolfinarium in Harderwijk. Ze is te groot voor haar basin. Maar uitzetten in de natuur wordt volgens de door het Dolfinarium geraadpleegde wetenschappers haar dood. Het Dolfinarium wil daarom dat Morgan naar een adoptiefamilie in een zeepark op Tenerife zal verhuizen. Het zal daar ook shows gaan doen. Om dit te voorkomen hebben dierenactivisten zich verenigd in de Orka Coalitie. Zij willen dat Morgan teruggezet wordt in de natuur. De Orka Coalitie wil via een voorlopige voorziening de verhuizing van Morgan tegenhouden. De Coalitie wil dat er onafhankelijk onderzoek wordt gedaan om te zien of het dier geschikt is om in de natuur te worden uitgezet. Gedaagde is het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Dit ministerie zal de export van Morgan moeten goedkeuren.

Zomerstages: Arie Slob
EénVandaag geeft deze zomer fractievoorzitters de mogelijkheid om voor een dag in de huid van een journalist te kruipen. Zeven fractievoorzitters lopen stage bij EénVandaag. De reportages worden de komende weken elke woensdag uitgezonden. Vandaag de reportage van Arie Slob (ChristenUnie) over de toekomst van de vrijwillige brandweer.

Onduidelijkheid over wapenvergunningen
Nederland kent geen landelijk registratiesysteem voor (semi)automatische wapens. De Raad van Hoofdcommissarissen kan wel zien hoeveel vergunninghouders er in Nederland zijn, maar niet zien welke vergunninghouder welk wapen heeft. Daarvoor moet je de regionale korpsen benaderen. Nederland kent ongeveer 60.000 vergunninghouders die maximaal vijf wapens in bezit mogen hebben. Een groot deel daarvan zijn vergunninghouders die bij een jagers- of schietclub lid zijn. We spreken hierover met politie-socioloog Jaap Timmer.

Presentatie: Bas van Werven, Pieter Jan Hagens.

Deze uitzending van het programma EenVandaag is uitgezonden op woensdag 27 juli door de AVRO en de TROS. Te gast was Arie Slob. De presentatie was in handen van Bas van Werven en Pieter Jan Hagens.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie