Uitzending
EenVandaag - 25-7-2011

25-7-2011

EenVandaag

922 x bekeken | 0 reacties
6
Wat bezielt Anders Breivik?
De dader van het bloedbad in Noorwegen plande zijn aanslagen jarenlang in afzondering en met beangstigende nauwkeurigheid. Dat beschrijft de Noor in een manifest van 1500 pagina's dat inmiddels over de hele wereld bekend is. Precies zoals hij wil. Een reportage over de denkwereld van de Noorse extremist.

Noorwegen in rouw
Om 12 uur vanmiddag was Noorwegen een minuut stil ter nagedachtenis van de slachtoffers. Gisteren werd in de kathedraal van Oslo een herdenkingsdienst gehouden voor de slachtoffers van de bomaanslag en de schietpartij. EenVandaag-verslaggever Bart Hettema is in Oslo, samen met cameraman Freek Herberts maakte hij een reportage over het verdriet van Noorwegen. Vandaag moet Anders Breivik verschijnen voor een rechtbank in Oslo. Daar wordt besloten of hij in voorlopige hechtenis wordt genomen. De Noorse politie heeft er bij de rechtbank op aangedrongen dat de voorgeleiding achter gesloten deuren plaatsvindt. De politie wil voorkomen dat Breivik een podium krijgt om zijn ideologie ten overstaan van de wereldpers te verkondigen.

Wat is de rol van extreem-rechts?
De Noorse terrorist Anders Breivik liet zich, in wat hij zelf omschrijft als een 'kruistocht', inspireren door extreem-rechts en het christendom. Hij beschrijft het zelf in een 'manifest voor de onafhankelijkheid van Europa' dat hij vlak voor de aanslag verspreidde. Breivik was een tijd lid van een rechts-conservatieve Noorse beweging (Progress Party), maar verliet die partij omdat hij de standpunten niet ver genoeg vond gaan. Wat is de betekenis van extreem-rechts, conservatieve anti-islam bewegingen en andere ideologieŽn bij het ontsporen van Breivik? Is de Noor een nieuw type radicale terrorist? We leggen het voor aan radicaliseringsexpert Hans Moors, onderzoeker aan de Universiteit Tilburg.

Vliegveld Teuge in zwaar weer
Vliegveld Teuge bij Apeldoorn zit in zwaar weer. De luchthaven heeft financiŽle problemen en balanceerde op het randje van faillissement. Buurgemeente Apeldoorn is de redder in nood en heeft de luchthaven geld geleend om de gaten te dichten. Maar bij die ene lening blijft het niet, er moeten nog miljoenen bij. De grote vraag is of dit geleende gemeenschapsgeld ooit nog terug komt.

Presentatie: Bas van Werven, Pieter Jan Hagens.

Deze uitzending van het programma EenVandaag is uitgezonden op maandag 25 juli door de AVRO en de TROS. De presentatie was in handen van Bas van Werven en Pieter Jan Hagens.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble Black Five Days 5 dagen ťcht de beste aanbiedingen Bekijk nu!