Uitzending
EenVandaag - 24-5-2021

24-5-2021

EenVandaag

178 x bekeken | 0 reacties
6
Steeds meer wasberen in Nederland: hoe gaan we daarmee om?
Wasberen komen oorspronkelijk niet in Nederlandse natuur voor, maar ze zijn er zeker wel. Ze leven ook in Duitsland en daar zijn er inmiddels 1,5 miljoen. Onze Oosterburen waarschuwen: pak de wasbeer aan, want ze zorgen voor veel schade.

Hoewel de wasbeer oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt, leven er volgens Stichting AAP zo'n 300 tot 400 in de Nederlandse natuur. Dat is een schatting, want het dier vinden is lastig. Wasberen slapen meestal overdag.

Wolfgang (75) wist niet naar wie hij vernoemd is, tot hij over de dagboeken van de joodse Thea hoorde
Wolfgang Nak (75) is vernoemd naar een Joodse man die tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdoken zat bij zijn ouders. Hij had geen idee wie deze jongen was, tot hij in EenVandaag over de oorlogsdagboeken van Thea hoorde.

Op 1 mei 2021 brengt EenVandaag het verhaal van Mirjam Schwarz. Zij vindt op de zolder van haar ouders handgeschreven dagboeken van de Joodse Thea Windmuller. Dat is de zus van haar moeder, die in een concentratiekamp is vermoord.

Personeelstekort bij de Koninklijke Marine
Schepen die aan de kade liggen en jongeren die kiezen voor een beter betaalde baan in de techniek aan de wal. Er is een groot personeelstekort bij de marine. Voor veel jonge mensen is het niet meer het avontuurlijke beroep dat het ooit was.

Met zijn lengte van 176 meter is de Zr. MS. Johan de Witt een indrukwekkend schip, dat een kilometer of 7 buiten de haven van Den Helder ligt te wachten. De tocht ernaartoe duurt niet lang: supersnelle FRISC landingsboten scheuren met zo'n 70 kilometer per uur over het water om je te brengen. In no time dobber je naast de grijze stalen wand van de Johan de Witt.

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op maandag 24 mei door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie