Uitzending
EenVandaag - 20-5-2021

20-5-2021

EenVandaag

161 x bekeken | 0 reacties
6
Politieke inmenging Rusland
De poging van een Russische zakenman om geld te regelen voor de politieke partij Splinter leidt tot ophef op het Binnenhof. Minister Ollongren is ontstemd dat de nationale veiligheidsdienst nergens van wist. "De AIVD had dit graag willen weten."

Een niet mis te verstaan signaal van demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kasja Ollongren, verantwoordelijk voor de AIVD, dat er iets flink fout is gegaan. Dat politieke partij Splinter is benaderd door een Rus die 250.000 euro zei te kunnen regelen voor de partij, had de veiligheidsdienst moeten weten, zegt Ollongren.

Scholen sluiten straten af
Met de auto even de kids afzetten voor de deur van de school en dan weer wegrijden: om onveilige verkeerssituaties te voorkomen bij scholen, wordt steeds vaker de straat afgezet met een wegafsluiting. Niet alle ouders hebben daar begrip voor.

Mopperende ouders en onbegrip, daar had basisschooldirecteur Willem de Koning wel een beetje rekening mee gehouden, hoewel dit initiatief er juist om draait de verkeersveiligheid rondom de school te verbeteren. Het voelt als de wereld op z'n kop. Want ouders willen dicht bij de school kunnen komen om hun kinderen af te zetten. Nog beter is het wat Veilig Verkeer Nederland (VVN) betreft, als ze lopend of met de fiets komen.

Het recht op onbereikbaarheid
Compleet onbereikbaar zijn voor je werk. Dat moet bij wet geregeld worden, vinden PvdA, GroenLinks en D66. Vandaag werd in de Tweede Kamer een wetsvoorstel ingediend waarin staat dat je het recht hebt om in je vrije tijd, écht onbereikbaar te zijn.

Tot nu toe is Frankrijk het enige land in Europa waar dit in de wet is vastgelegd. Bedrijven met meer dan 50 werknemers moeten hun werknemers verplicht meedelen wanneer ze niet bereikbaar hoeven te zijn. Nu lijkt er in Nederland misschien een soortgelijke wet te komen. "Het is belangrijk dat die wet wordt doorgevoerd, omdat het alle werknemers een poot om op te staan geeft", zegt Kitty Jong, vice-voorzitter van de vakbond FNV.

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op donderdag 20 mei door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie