Uitzending
EenVandaag - 19-7-2019

19-7-2019

EenVandaag

409 x bekeken | 0 reacties
7
Wethouders worstelen met lage vaccinatiegraad
Gemiddeld ligt de vaccinatiegraad in Nederland ruim boven de 90 procent. Maar er zijn ook gemeenten waar amper de helft van de kinderen is ingeŽnt, zoals in Neder-Betuwe. Inwoner Pieter Slagboom: "Wij hoeven alleen maar in de Heere te geloven."

Eind vorige maand meldde het RIVM nog hoopvol dat de daling van de vaccinatiegraad was gestabiliseerd. Het landelijk gemiddelde komt hiermee boven de 92 procent uit. Dat is nog wel ruim onder de norm van 95 procent die de WHO hanteert. Een hoopvol signaal, maar ondertussen zijn er gemeenten die met veel lagere cijfers te kampen hebben. Voornamelijk dorpen in de christelijke biblebelt, maar ook plekken waar het antroposofische gedachtegoed hoogtij viert scoren een stuk lager dan het landelijke gemiddelde. De kans op uitbraken van ziekten als mazelen, polio en rodehond is hier dan ook een reŽel gevaar.

Opnieuw extreme droogte in de Achterhoek
Voor het tweede jaar op rij kampen boeren in het oosten van het land met extreme droogte. Ze maken zich zorgen. "Voor een jaar kan het een keer, maar niet jaar op jaarĒ, zegt Henk Jolink van boerenorganisatie LTO.

Sinds deze week geldt in de Achterhoek en delen van Twente een verbod om oppervlaktewater te gebruiken vanwege de droogte. In het oosten van het land is het namelijk droger dan in de rest van het land. Neerslag is er amper gevallen.

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jojanneke van den Berge, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggrť. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op vrijdag 19 juli door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie