Uitzending
EenVandaag - 17-5-2021

17-5-2021

EenVandaag

209 x bekeken | 0 reacties
6
Boeren vrezen verdroging door datacenters techbedrijven
Miljoenen liters water zijn er jaarlijks nodig om een groot datacenter te koelen. Dat gebeurt met kraan- of oppervlaktewater en dat is niet duurzaam. In het Noord-Hollandse Middenmeer wil Microsoft daarom gaan koelen met regenwater van het eigen dak.

Een daling van het grondwaterpeil, de opwarming van het water in de sloten, de vervuiling met chemicaliŽn van geloosd koelwater en zelfs een tekort aan drinkwater. Dat zijn de grootste zorgen die er leven rond het gebruik van koelwater door datacenters. Volgens Microsoft is het 'een misverstand dat datacenters allemaal zorgen voor problemen'. Wel zegt het bedrijf zich in te gaan zetten 'om de footprint te beperken'.

Snus steeds populairder onder Nederlandse jongeren
Zanger Andrť Hazes jr. gebruikt het, net als voetballer Hakim Ziyech en vele onbekende Nederlanders: snus. Een zakje met smaakstof en nicotine dat je tussen lip en tandvlees stopt. En over die nicotine maken ze zich bij de Jellinek kliniek veel zorgen.

Snus - je spreekt het uit als 'snuus' - zou rokers helpen om van hun verslaving af te komen. Het zit in kleine rechthoekige zakjes, zo groot als een stukje kauwgom. Om het te gebruiken, plaats je het zakje tussen je lip en tandvlees en laat het daar een paar minuten zitten. Het zakje geeft smaak en nicotine af.

Kunst in lijkenhuisjes
Op veel begraafplaatsen vind je lijkenhuisjes. Vroeger werden daar mensen in 'bewaard' die stierven aan cholera. Nu is er in Groningen een expositie langs die huisjes, bedoeld als steun aan mensen die iemand verloren door corona.

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggrť. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op maandag 17 mei door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie