Uitzending
EenVandaag - 11-5-2021

11-5-2021

EenVandaag

221 x bekeken | 0 reacties
7
Familie en moskeebezoek gemist, maar veel moslims toch positief over tweede ramadan in coronatijd
Veel moslims hebben de ramadan dit jaar, ondanks de coronabeperkingen, als prettig ervaren. Ze missen het eten met hun familie en het moskeebezoek. Maar ze voelen ook meer rust en hebben extra tijd om over hun leven en hun geloof na te denken.

EenVandaag ondervroeg 565 moslims die dit jaar meedoen aan de ramadan, de traditionele vastenmaand. Acht van de tien ondervraagden hebben deze tweede ramadan in coronatijd vooral positief beleefd. "We moeten ons maar een beetje aanpassen aan de omstandigheden, maar het blijft een prachtige maand van bezinning, aanbidding en liefdadigheid", zegt een deelnemer. En door het koele weer is het makkelijker vol te houden om overdag niet te drinken. Vorig jaar was het warmer tijdens de ramadan.

Vooruitzicht persconferentie en vaccineren van tieners
In de Verenigde Staten en Canada mogen nu ook jongeren onder de 16 gevaccineerd worden tegen corona. De verwachting is dat dit ook in Europa mogelijk wordt. "Maar de vraag is of het zinvol is om alle tieners te vaccineren."

Zo'n 2 maanden geleden ging het voortgezet onderwijs weer gedeeltelijk open. Op het Ichtus College in Veenendaal zijn ze allang blij dat er weer fysiek lesgegeven mag worden, ondanks alle beperkingen en risico's. Elke dag krijgt de helft van de 2.000 leerlingen tellende school fysiek onderwijs, de andere helft volgt de lessen online.

Coronasituatie in Suriname
In Suriname grijpt het coronavirus hard om zich heen en is een lockdown en afschaling van de zorg een feit. De vaccinatiegraad is er vooralsnog erg laag: "De belangrijkste reden dat het hier zo slecht gaat is dat het land failliet is."

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op dinsdag 11 mei door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie