Uitzending
EenVandaag - 13-3-2020

13-3-2020

EenVandaag

238 x bekeken | 0 reacties
6
Steeds meer eigen maatregelen: geen handen schudden, wel horeca en ov vermijden
Nu de impact van het coronavirus duidelijker wordt, stijgt ook het aantal mensen dat bang is om ziek te worden. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 13.000 leden van het Opiniepanel.

Begin deze week was nog 9 procent bang om ziek te worden, na de aangekondigde maatregelen van donderdag steeg dat aantal naar 15 procent. De meeste ondervraagden houden zich inmiddels ook aan het advies dat het RIVM dinsdag gaf: 'stop met handen schudden'. Vlak na de aankondiging gaf bijna de helft (43 procent) aan dat nog steeds te doen, vrijdag schudde nog een op de zes (15 procent) andere mensen de hand.

Ook wassen mensen hun handen vaker (69 procent naar 80 procent), blijven ze sneller thuis als ze verkouden zijn (52 procent naar 69 procent) en wordt het openbaar vervoer door meer mensen gemeden (20 procent naar 39 procent).

Minder vaak uit

Consequentie van de maatregelen van het kabinet is dat veel theaters, musea en bioscopen hun deuren sluiten. Bijna de helft van de ondervraagden (49 procent) zegt deze plekken ook minder te bezoeken. Begin deze week deed een op de vijf (20 procent) dat nog.

Ook gaan restaurants en winkelcentra de effecten van de maatregelen merken: 39 procent zegt minder vaak uit eten te gaan vanwege het virus, 27 procent geeft aan winkelcentra te vermijden.

Zo weet je welke handgel werkt tegen het coronavirus (en welke niet)
"Het is gewoon waanzin. De run op handgel is bizar." Alex Marcus runt een groothandel voor non-food benodigdheden voor de horeca in Bleiswijk. De handgel is niet aan te slepen, maar lang niet elke soort is effectief tegen het coronavirus.

"Ik kreeg laatste een partij handalcohol aangeboden uit Turkije. Dat bleek Eau de Cologne met een lekker luchtje. Prijzen schieten met 400 à 500 procent omhoog. En dan is het maar de vraag of het er in zit."

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jojanneke van den Berge, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op vrijdag 13 maart door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie