Uitzending
EenVandaag - 12-9-2020

12-9-2020

EenVandaag

158 x bekeken | 0 reacties
6
Grote bomensterfte door aanhoudende droogte in ons land
In de Nederlandse bossen voltrekt zich een stille ramp: door droogte en hitte lopen veel bomen het risico het bijltje erbij neer te leggen en uit te sterven. Daar is wat aan te doen, zegt bosecoloog Bart Nyssen, maar dan moeten we wel opschieten.

In Nederland en Duitsland worden momenteel duizenden hectares naaldbos gekapt. Door de droogte van de afgelopen jaren zijn de bomen zwak. De fijnspar, de beuken, de berken, de eiken, de grove den en andere naaldbomen hebben het erg zwaar door aanhoudende droogte. Omdat de temperaturen alleen maar een stijgende lijn laten zien en de droogte aanhoudt, is het West-Europese bos in grote problemen.

Nu Loekasjenko steun zoekt in Moskou, krijgt Poetin eindelijk zijn zin in Wit-Rusland
Als het aan Poetin ligt wordt in Wit-Rusland de Russische roebel ingevoerd en komen er Russische militaire bases in het land. Nu Loekasjenko verzwakt is kan Poetin waarmaken wat hij al zo lang wil: Wit-Rusland verder integreren met Rusland.

Naar de Krim kwamen in 2014 mannen in mysterieuze groene pakken de inlijving met Rusland inluiden. Nu zijn het in Wit-Rusland ministers in grijze pakken die de eerste aanwijzingen geven dat er iets te gebeuren staat. De afgelopen week liepen Russische en Wit-Russische ministers de deur bij elkaar plat om het te hebben over de verdieping en uitbreiding van de 'uniestaat' tussen de twee landen. Komende maandag reist Loekasjenko naar verluidt zelf af om hier met Poetin over te spreken.

Wat moet er met alle leegstaande schuren in de nertsenhoofdstad van Nederland?
Het is, of beter gezegd: was, de nertsenhoofdstad van Nederland: Gemert-Bakel. Door een uitbraak van het coronavirus zijn alle dieren geruimd en de deuren voorgoed gesloten. De gemeente maakt zich zorgen over de nieuwe invulling van de schuren.

In de Brabantse gemeente zijn álle 13 nertsenfokkerijen geruimd, samen goed voor een kwart van de nertsen in ons land. Het Ministerie van Landbouw besloot na de uitbraken 3 jaar eerder de fokkerijen te verbieden dan eerder afgesproken. In heel Nederland zijn de afgelopen maanden al meer dan 40 van de ongeveer 120 fokkerijen geruimd.

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken, Roos Moggré en Jojanneke van den Berge. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op zaterdag 12 september door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie