Uitzending
Editie NL - Aflevering 244

Aflevering 244

Editie NL

6-12-2018

| 73 x bekeken | 0 reacties
5
Met in deze uitzending: -Helm ten minste houdbaar tot... -Meer controle op morfinepomp. -Nederland kent Nederland niet. -Kerst: snikken is shoppen?

In deze uitzending van Editie NL onder andere:

Kerst: snikken is shoppen?
Alles wordt uit de kast gehaald door supermarkten om ervoor te zorgen dat we onze kerstinkopen bij hen gaan doen. Vooral met emo-commercials proberen ze ons in te pakken. En als dat lukt, dan hebben ze ook wat, want er wordt flink ingeslagen. In 2016 steeg de gemiddelde omzet van supermarkten in de laatste 2 weken van december met 2,6 procent naar 751 miljoen. Vorig jaar steeg die omzet met 6,4% naar 804 miljoen. Elk jaar is het weer zoeken naar de juiste formule voor kerstcommercials die ons de winkels in moeten lokken.

Nederland kent Nederland niet
Hoeveel procent van de Nederlanders is moslim? Hoeveel landbouwgrond is er? Of hoeveel mensen zijn er werkloos? We denken vaak veel te weten over ons land, maar meestal klopt daar helemaal niets van. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van marktonderzoeksbureau Ipsos. We schatten ons land niet goed in en we hebben de neiging om negatieve feiten te overdrijven.

Meer controle op morfinepomp
Ongeveer de helft van alle ziekenhuizen volgt de regels niet bij gebruik van het middel Remifentanil bij bevallingen, beter bekend als het morfinepompje. Dat is één van de uitkomsten van het eerste grote onderzoek dat is gedaan naar het gebruik van het pijnbestrijdingsmiddel. Het middel wordt in veel ziekenhuizen ingezet, maar lang niet iedereen volgt dezelfde richtlijnen en dat kan volgens de onderzoekers vervelende consequenties hebben. Toch is het juist bij zo'n veelgebruikt middel, belangrijk dat alle ziekenhuizen het op dezelfde manier gebruiken.

Helm ten minste houdbaar tot.
In 2030 mogen er geen verkeersdoden meer vallen. Het kabinet heeft zich voorgenomen er alles aan te doen om het getal naar nul te krijgen. De 613 verkeersdoden vorig jaar zijn er veel te veel. Een groot verkeersplan moet ervoor gaan zorgen dat het veiliger wordt. Daarin staat onder andere dat er veel kritischer moet worden gekeken naar het gebruik van helmen door motorrijders en fietsers. Als we wat vaker onze helmen vervangen is er al veel te winnen, denken deskundigen.

De presentatie was in handen van Margreet Beetsma. Deze uitzending van het programma Editie NL met de titel Aflevering 244 werd uitgezonden op donderdag 6 december door RTL4.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie