Uitzending
Dichtbij Nederland - Nederland mogelijk voor rechter vanwege rol bij coup Suriname

Nederland mogelijk voor rechter vanwege rol bij coup Suriname

Dichtbij Nederland

23-3-2009

| 1390 x bekeken | 0 reacties
6
Het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname overweegt een aanklacht tegen Nederland in te dienen, vanwege zijn rol bij de coup van Desi Bouterse in Suriname. Dit meldde voorzitter Romeo Hoost vandaag in het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen’.

De aanleiding van deze overweging is een uitzending van het programma Andere Tijden. Vorige week zei oud-ambassadeur in Suriname Vegelin van Claerbergen in het programma, dat het hoofd van de militaire missie, kolonel Valk, het brein achter de coup zou zijn. Ook zou Valk, volgens de oud-ambassadeur, Bouterse hebben opgezet tegen de Surinaamse regering.

Het vermoeden dat kolonel Valk nauw betrokken was, is niet nieuw. Maar harde bewijzen zijn nooit gevonden.

De verklaringen van Vegelin van Claerbergen zijn mogelijk een voorbode tot nieuwe antwoorden op oude geruchten. SP-Kamerlid Harry van Bommel heeft Kamervragen gesteld. Volgens hem bewijzen de uitspraken dat de coup met medeweten of zelfs goedkeuring van de Nederlandse regering zijn gepleegd.

De bekende Surinaamse columnist Theo Para heeft in een open brief aan president Venetiaan, de president opgeroepen om Nederland voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag te dagen.

Deze uitzending van het programma Dichtbij Nederland met de titel Nederland mogelijk voor rechter vanwege rol bij coup Suriname is uitgezonden op maandag 23 maart door de NPS. De presentatie was in handen van Simone Weimans en Carrie ten Napel.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie