Uitzending
Dichtbij Nederland - Moskeeen besparen samenleving 150 miljoen

Moskeeen besparen samenleving 150 miljoen

Dichtbij Nederland

18-3-2009

| 1052 x bekeken | 0 reacties
6
De activiteiten van moskeeŽn in Nederland besparen de Nederlandse samenleving jaarlijks ruim 150 miljoen euro. Zij zijn verantwoordelijk voor bijvoorbeeld sociale zorg in crisissituaties en activiteiten met kinderen waarvoor anders overheidsinstanties zorg voor zouden moeten dragen.

Die conclusie trekken onderzoekers van de oecumenische organisatie voor armoedebestrijding en ontwikkeling Stichting Oikos. Zij deden hun onderzoek bij zestien moskeeŽn, verspreid over Nederland, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De zestien moskeeŽn leveren de Nederlandse belastingbetaler een kostenbesparing van 5,2 miljoen euro op. Daartegenover staat een investering van de overheid van ongeveer 200.000 euro via gesubsidieerde banen bij de zestien gebedsgebouwen. Omgerekend naar alle 475 moskeeŽn in Nederland is de kostenbesparing ruim 150 miljoen euro.

Tot de moskeeŽn die bij het onderzoek betrokken waren, behoren de Marokkaanse Masjid El-Kabir in Amsterdam, de moskee van de Turkse organisatie Milli GŲrŁs in Amersfoort en de moskeeŽn voor van oorsprong Bosnische en Pakistaanse moslims in Rotterdam. In de zestien moskeeŽn bleken in 2007 professionele medewerkers en vrijwilligers ruim 270.000 uren aan maatschappelijke activiteiten te hebben besteed. Zij verzorgden taallessen, organiseerden een voorlichtingsavond of een inloopspreekuur voor opvoedingszaken, hielden een koffieavond voor vrouwen of organiseerden een voetbaltoernooi.

Uit het onderzoek blijkt dat zich rond moskeeŽn activiteiten en sociale verbanden concentreren waarmee de integratie van moslims in de Nederlandse samenleving goed vorm krijgt. De moskee vormt voor een deel van de moslims een middel om deel te nemen aan de samenleving buiten het gebedsgebouw. Dat geldt vooral voor de eerste generatie allochtonen en dan vooral voor mannen. Maar ook vrouwen en ook de tweede generatie gebruiken de moskee voor vele activiteiten.

Deze uitzending van het programma Dichtbij Nederland met de titel Moskeeen besparen samenleving 150 miljoen is uitgezonden op woensdag 18 maart door de NPS. De presentatie was in handen van Simone Weimans en Carrie ten Napel.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie