Uitzending
Dichtbij Nederland - Ter Horst: Screening voor toekomstige agenten grondiger

Ter Horst: Screening voor toekomstige agenten grondiger

Dichtbij Nederland

16-3-2009

| 1375 x bekeken | 0 reacties
6
Minister ter Horst gaat het antecedentenonderzoek voor agenten in spé uitbreiden. Nu wordt alleen de betrokkene gescreend. De uitbreiding geldt voor ouders, broers en zussen, partner en kinderen. Altijd al politieagent willen worden? Dan krijg je het nu nog moeilijker met de sollicitatieprocedure. Politiemensen moeten absoluut betrouwbaar zijn, te vertrouwen zijn en verleidingen en pressie uit hun omgeving kunnen weerstaan. Sollicitanten bij de politie worden daar op getest, in zware vorm (door of namens AIVD) bij vertrouwensfuncties of in lichtere vormen (antecedentenonderzoek, gesprek, verklaring omtrent gedrag) bij gewonere politiefuncties.

Er komt een voorstel met meer mogelijkheden om de betrouwbaarheid van politiemensen en sollicitanten te onderzoeken:

• Nieuw daarin is dat niet alleen de sollicitant zelf een antecedentenonderzoek kan krijgen, maar dat ook de naaste familie (vader, moeder, partner, broers/zussen, kinderen boven 16 jaar) een antecedentenonderzoek kan krijgen. (“partner” is vaste partner, met wie er economische eenheid is, niet elke verliefdheid telt)

• Nieuw is ook dat referenten – mensen in de omgeving van de sollicitant – vragen kunnen krijgen over de sollicitant. Maar alleen na toestemming van de sollicitant, en als er aanleiding voor zo’n diepergravend onderzoek is, als er nog onbeantwoorde vragen zijn.

• Zwaarte van onderzoek hangt af van de functie: hoe meer in aanraking met vertrouwelijke politie-informatie, hoe zwaarder het onderzoek. Hoe minder noodzaak, hoe lichter het onderzoek.

Deze uitzending van het programma Dichtbij Nederland met de titel Ter Horst: Screening voor toekomstige agenten grondiger is uitgezonden op maandag 16 maart door de NPS. De presentatie was in handen van Simone Weimans en Carrie ten Napel.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie