Uitzending
Dichtbij Nederland - Overspannen kinderen op een basisschool in Zwolle

Overspannen kinderen op een basisschool in Zwolle

Dichtbij Nederland

17-3-2009

| 5196 x bekeken | 1 reacties
7
Al weken gaan vijf kinderen uit Zwolle niet naar school. De reden: ze zijn volgens hun ouders hoogbegaafd en krijgen te weinig uitdaging. Ze vervelen zich toch maar op school. De Zwolse kinderen zijn niet de enige. Veel meer hoogbegaafde kinderen worden volgens hun ouders ziek, omdat ze op school te weinig te doen hebben. Ouders van de kinderen van Basisschool de Octopus in Zwolle sturen hun kinderen niet meer naar school. De reden hiervoor is dat de kinderen een geruime tijd overspannen thuis zitten. Volgens de ouders krijgen de kinderen les op een te laag niveau, waardoor zij zich gaan vervelen en de rotjochies op school worden. De kinderen kampen hierdoor met slaapproblemen, boosheid en verdriet.

Van het kastje naar de muur
De ouders hebben contact gehad met de school, maar die zeggen de middelen en het geld niet te gebruiken voor beter scholing en de gemeente en wethouders doen niks aan het probleem. Zo worden de ouders steeds van het kastje naar de muur gestuurd. Het gaat om drie ouders, die hun kind daadwerkelijk thuishouden en andere ouders die regelmatig hun kind thuis houden. De ouders spreken over een landelijk probleem.

Dichtbij Nederland praat met Jeanet, moeder van een hoogbegaafde dochter en Inge Kroek. De zoon van Inge Kroek (Owen) uit Zwolle, zit al geruime tijd overspannen thuis. Zijn moeder heeft besloten hem niet meer naar school te sturen sinds hij verdrietig en ziek thuiskomt. De zoon van Inge heeft een hoog IQ en zou daardoor extra lessen moeten krijgen om hem te stimuleren. De Octopus heeft hier de middelen niet voor waardoor de zoon van Inge zichzelf gaat vervelen en een probleem wordt voor zichzelf en anderen in de klas.

Slechte begeleiding
Op school wordt Owen niet goed begeleid en als probleemleerling bestempeld. Volgens de school en testen van de Riagg heeft de jongen van 12 ADHD en concentratieproblemen. Inge,die geen vertrouwen had in de testen van de school en de Riagg, besloot haar zoon zelf te testen d.m.v. een Wisk test en een test met het CBO. Uit resultaten van de Wisk, bleek echter dat de zoon van Inge geen ADHD of concentratieproblemen heeft. Ook bleek uit de test, dat de zoon van Inge niet achtergesteld is, maar een IQ heeft van boven de 130.

Doordat er geen oplossing voor dit probleem is gevonden en zowel de school als de gemeente en wethouders niet ingrijpen zullen veel kinderen en met name de zoon van Inge hier de dupe van zijn. Want de school houdt zich vast aan de resultaten van de Riagg, waardoor de zoon van Inge naar een speciale klas dreigt te worden gestuurd voor kinderen met ADHD en autisme.

Deze uitzending van het programma Dichtbij Nederland met de titel Overspannen kinderen op een basisschool in Zwolle is uitgezonden op dinsdag 17 maart door de NPS. De presentatie was in handen van Simone Weimans en Carrie ten Napel.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie