Uitzending
Dichtbij Nederland - Honderdtal huishoudens de dupe door renovatie wijk

Honderdtal huishoudens de dupe door renovatie wijk

Dichtbij Nederland

24-3-2009

| 1261 x bekeken | 0 reacties
6
De gemeente Soest en woningcorporatie Portaal zijn van plan om de wijk Smitsveen te gaan herstructureren. Voor 300 huishoudens is er geen plaats meer in de wijk.
Net als bijvoorbeeld in Kanaleneiland en Overvecht (Utrecht) wordt ook in Soest betaalbare flats afgebroken en komt er voornamelijk laagbouw voor terug. Het aantal woningen zal met meer de de helft afnemen. De nieuw te bouwen woningen zijn grotendeels koopwoningen en duurdere huurappartementen. De bewoners voeren actie en gaan willen renovatie van de al bestaande flatgebouwen.

Rondleiding
Inmiddels hebben een aantal raadsleden van VVD, CDA, PvdA, Groenlinks, SP en een paar lokale partijen op uitnodiging van Stichting Bewoners Belangen Smitsveen een rondleiding door de wijk en in een aantal woningen gehad.
Ze werden ontvangen met koffie en eigengemaakte lekkernijen van verschillende bewoners en verschillende nationaliteiten.
Met dank aan de AH en de Turkse winkel op de Smitshof die zo vriendelijk waren om hun medewerking te verlenen in de vorm van een hapje en een drankje.

Door het actiecomité zijn de partijen meegenomen door de wijk. Een aantal bewoners hadden hun woning opengesteld voor de raadsleden. Zo konden de raadsleden met eigen ogen zien hoe ook de bewoners van Smitsveen trots zijn op hun woning. Raadsleden en bewoners hebben op deze manier ook elkaar kunnen ontmoeten en samen gesproken over wat zij van de voorgenomen sloop vinden.

Sfeer in de flat
Op de derde verdieping van de hoge nummers zit een vader die er net anderhalve maand geleden de sleutel heeft gekregen. Hem is niets verteld over de plannen. De flat is helemaal opgeknapt door hem. Zijn moeder trad op als woordvoerster en vertelde wat ze allemaal in de woning hadden gedaan. Het zag er volgens de raadsleden fantastisch uit.

Vervolgens namen zij de lift naar de zevende verdieping. Hier woont een Turks stel met een zoontje. Zij werkt als caissière, en hij is bezig met de inburgering zodat hij straks aan de slag kan als anesthesist. Ze hebben een leuke woning. Het is allemaal netjes en verzorgd. In de andere de vleugel woont Mark. Bij hem thuis waan je je in de jaren '70. Helemaal 'vintage'. Met een toilet in rimboestijl.

Op de tweede verdieping woont “Bep”. Afgelopen donderdag was ze al bij “Man bijt Hond” van de NCRV te zien. Ze deed haar verhaal met verve. De raadsleden mogen overal rondkijken, zelfs in de slaapkamer wordt nog even vermeld dat ze wel een tweepersoonsbed heeft maar geen man naast haar duld. Verder vertelt ze dat ze trots is op haar nieuwe keukenblok.
Op haar galerij woont een Turks gezin die ze ziet als haar familie.

Er wordt rondgekeken op de galerij, het uitzicht vanaf 7-hoog wordt bewonderd. En dat geld zeker voor de flat op de Varenstraat. Daar woont Freek. Als je daar de woning uitloopt kijk je naar een Oer-Hollands landschap. Een prachtig uitzicht over de Eng met de molen en de kerktoren van de Oude Kerk.

De Stichting Bewoners Belangen kijkt positief terug op deze dag en organiseert ook een bewonersbijeenkomst en donderdag 26 maart is er een raadsvergadering over de plannen rond Smitsveen. Zal dit burgerinitiatief helpen om de 300 huishoudens in hun geliefde buurt te houden? Dichtbij Nederland houdt je op de hoogte!

Deze uitzending van het programma Dichtbij Nederland met de titel Honderdtal huishoudens de dupe door renovatie wijk is uitgezonden op dinsdag 24 maart door de NPS. De presentatie was in handen van Simone Weimans en Carrie ten Napel.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie