Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
De wandeling - Wieke Biesheuvel

Wieke Biesheuvel

De wandeling

3-8-2008

| 6075 x bekeken | 0 reacties
7
Hella van der Wijst wandelt met Libelle-columniste en ambassadeur van het Liliane Fonds Wieke Biesheuvel. Op 11 september verscheen haar boek “Afvallen en opstaan, Slanker en sterker in één jaar”. In dit boek beschrijft Wieke Biesheuvel haar bezoeken aan de obesitas kliniek en haar gevecht om af te vallen. Tegelijkertijd vertelt zij over haar reizen naar Afrika en India, waar de bevolking arm is en honger lijdt. “Het was oneerbiedig en egoïstisch zoals ik met voedsel omging.”

“Hoe er in ons gezin met eten werd omgegaan, had veel te maken met de oorlog. Mijn ouders hebben honger gehad en mijn moeder heeft zelfs tulpenbollen in de oorlog gegeten. Hierdoor had zij zoiets van: mijn dochters zullen nooit honger hebben. Er was daarom altijd veel eten en veel voorraad bij ons in huis. Als ik als klein kind vier boterhammen opat, vond mijn moeder dat fantastisch en dan zorgde ik dat het er tien werden.” Wieke is een ‘emotionele eter’ en vanaf de pubertijd krijgt ze problemen met haar gewicht en gaat ze lijnen. “Soms hielp het lijnen, maar het gewicht kwam er uiteindelijk altijd weer bij, met rente.”

Twee jaar geleden beseft Wieke dat ze de strijd tegen haar overgewicht niet alleen aankan, ze heeft hulp nodig. Ze weegt dan 112 kilo en besluit naar een obesitas kliniek te gaan. Terwijl ze deze kliniek bezoekt, maakt ze ook reizen naar Kenia, Burkina Faso, Zuid-Afrika en India. “Dan kwam ik met mijn overgewicht in zo’n arm land en zei een broodmagere vrouw tegen mij: ik wou dat ik er zo uitzag als jij. Op zo’n moment schaam je je diep. Het is niet eerlijk zoals het in de wereld verdeeld is, we moeten meer gaan delen. Ik realiseerde mij dat het egoïstisch en oneerbiedig was, zoals ik met eten omging. Ik graaide, om te snaaien. In de kliniek heb ik geleerd om te kiezen, om om te gaan met mijn mateloosheid. Ik heb geleerd wat kwaliteit van leven is. Je hebt maar één leven en één lijf en daar moet je goed mee omgaan.”

Deze uitzending van het programma De wandeling met de titel Wieke Biesheuvel is uitgezonden op zondag 3 augustus door de KRO. Te gast was Wieke Biesheuvel. De presentatie was in handen van Hella van der Wijst. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee