Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
De wandeling - Thérèse van Altena-Laurant

Thérèse van Altena-Laurant

De wandeling

1-8-2008

| 4104 x bekeken | 1 reacties
6
Als de man van Thérèse van Altena-Laurant te horen krijgt dat hij ongeneeslijk ziek is, neemt zij de zorg voor hem op zich. Van choreografe wordt ze opeens mantelzorger. Hoe bereid je je voor op het onvermijdelijke en hoe neem je afscheid? “Onze relatie is verdiept. We praatten opeens over dingen waar we nog nooit over gesproken hadden.” Hella van der Wijst loopt met Thérèse in KRO De Wandeling het ‘tranenpad’, in de Weerribben.

In juni 2005 krijgt Ferdinand te horen dat hij darmkanker met uitzaaiingen heeft. Na de diagnose begint hij, tot grote schrik van Thérèse, meteen over euthanasie. “Ik wilde daar eigenlijk nog helemaal niet mee bezig zijn, maar ik merkte dat Ferdinand absoluut geen rust had als hij dat niet geregeld had. Hij was een regisseur en directeur van een dansgezelschap en hier wilde hij ook de touwtjes in handen hebben.”

In de zeventien maanden dat Ferdinand ziek is, neemt Thérèse de zorg voor haar man op zich. Ze twijfelt er geen moment over om voor hem te zorgen. “Dat is niet iets dat van te voren bedacht is, maar het is een voortvloeisel uit onze relatie. Onze relatie is tijdens zijn ziekte verdiept. De liefde die er al was, is versterkt. We praatten opeens over dingen waar we nog nooit over gesproken hadden. We spraken over de dood, angst voor de dood, wat je gedaan hebt met je leven.”

Op een gegeven moment is Ferdinand zo ziek dat een datum voor euthanasie wordt vastgesteld. Thérèse: “We hebben de laatste anderhalf uur van zijn leven nog alle favoriete muziekjes uit ons leven gedraaid. Hij heeft zich nog zelf aangekleed. Klokslag drie uur was het zover…. Zijn laatste woorden voor mij waren: ‘Maak er nog wat van.’ Op die manier heeft hij me heel veel meegegeven.”

Deze uitzending van het programma De wandeling met de titel Thérèse van Altena-Laurant is uitgezonden op vrijdag 1 augustus door de KRO. De presentatie was in handen van Hella van der Wijst. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee