Uitzending
De wandeling - Reinildis van Ditzhuyzen

Reinildis van Ditzhuyzen

De wandeling

30-4-2010

| 3653 x bekeken | 0 reacties
7
Op Koninginnedag een speciale uitzending van KRO De Wandeling vanaf Paleis Soestdijk met onvergetelijke ‘Oranje’ beeldfragmenten. Samen met historica en Oranje-deskundige Reinildis van Ditzhuyzen wandelt Hella van der Wijst door de tuinen van het paleis en blikt terug op de historie van deze indrukwekkende plek. Tevens kijken ze terug op dertig jaar Koningin Beatrix en blikken vooruit op het toekomstige koningschap van Prins Willem-Alexander.

Paleis Soestdijk is een geschenk geweest aan Willem II. In 1815 vocht hij tegen Napoleon in de Slag bij Waterloo. Reinildis van Ditzhuyzen: “Hij was de held van Nederland. Als dank hebben ze Soestdijk aan hem aangeboden. Zo is het paleis weer in de familie gekomen. Het was een zomerpaleis. Het bijzondere is dat Prinses Juliana het is gaan bewonen. Eind dit jaar gaat het dicht voor publiek. De vraag is: Wat nu?”

Dit jaar is Beatrix dertig jaar koningin. Reinildis van Ditzhuyzen: “Een mooi moment om terug te zien vind ik de kus die Beatrix kreeg op de vrijmarkt in Amsterdam. Dat was een overwinning. Amsterdam is altijd een lastige stad geweest, zowel haar inhuldiging als haar huwelijk daar waren dramatisch. Amsterdam pruimt die Oranjes niet en toen was er die zoen. Dat gaf genoegdoening, ik hoor er weer bij!”

Koninginnedag
“In de tijd van Koning Willem III had de populariteit van de Oranjes een dieptepunt bereikt. Je zag hem nooit en er gebeurde nauwelijks iets. Koningin Emma dacht: Je moet jezelf laten zien. Hoe gaan we dat doen? Ik heb een leuke jonge dochter, onze toekomstige koningin, laten we haar eens laten zien. Zij is toen het land ingegaan. In Utrecht werd in 1885 voor (toen nog) prinses Wilhelmina Prinsessedag georganiseerd, een soort huldeblijk en viering van onze nationale eenheid. Later is dat Koninginnedag geworden, ook wel te zien als een beetje een oppepper van de monarchie.”

“Als koningshuis moet je oppassen dat je niet een soort theatervoorstelling wordt. Dat het volk alleen maar denkt: Wat hebben ze nu weer aan? Dat je alleen vorm bent en geen inhoud. Onze Koningin vind ik opvallend inhoudelijk. Tijdens staatsbezoeken gaan de vingers van de Oranjes altijd als eerste omhoog. Hoe zit dat? Dan zie je dat ze zich goed voorbereid hebben en niet zitten te slapen. De Oranjes zijn geen poppetjes die keurig ja en amen zeggen en braaf luisteren. Koningin Beatrix neemt haar werk zeer serieus. Ze ziet het als een roeping en wil haar functie verdienen. Ik ben heel benieuwd hoe Prins Willem-Alexander het gaat doen. Het is natuurlijk een enorme verandering, want hij is een man. Sinds 1890 hebben we een vrouw als staatshoofd gehad. Maar het is weer een nieuwe generatie, dat is ook weer leuk.”

Deze uitzending van het programma De wandeling met de titel Reinildis van Ditzhuyzen is uitgezonden op vrijdag 30 april door de KRO. Te gast was Reinildis van Ditzhuyzen. De presentatie was in handen van Hella van der Wijst.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie