Uitzending
De wandeling - Diana de Wolf

Diana de Wolf

De wandeling

9-4-2010

| 5414 x bekeken | 0 reacties
8
Seksualiteit en gehandicapten is een delicaat probleem, waarover de meningen in de zorg zijn verdeeld. Op vrijdag 9 april vertelt Diana de Wolf over haar bijzondere beroep als seksverzorger. Tegen betaling heeft Diana afspraken met verstandelijk en lichamelijk gehandicapten die behoefte hebben aan seks en intimiteit. “Sekszorg is eigenlijk niet het juiste woord. Het draait veel meer om intimiteit dan om seks. Mensen met een beperking hebben net als ieder ander behoefte aan een arm om hun heen, een knuffel, een aanraking. Voor hen is het veel moeilijker om aan een relatie te komen.”

Diana is getrouwd en moeder van vijf kinderen. Ruim drie jaar geleden komt Diana in aanraking met de sociale seksverzorging voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Wat begint als een impulsieve actie leidt tot een weldoordachte keuze. “Als ik zie wat ik voor deze mensen kan betekenen, die glimlach om hun mond, daar doe ik het nog steeds voor.”

De relatie met haar man is wel veranderd door het werk dat ze doet. “Het stukje dat je eerst alleen met elkaar hebt, deel ik nu met anderen. Dat was in het begin moeilijk, maar daar zijn we goed uitgekomen. Ik overweeg ook niet om ermee te stoppen, omdat ik met dit werk zoveel voor een ander kan betekenen.”

“Ik heb wel eens dat ik ergens binnenkom en denk: wat ga ik hiermee doen? Maar achteraf zie je die beperking niet eens meer, maar dan zie je de mens achter de handicap. Sommige mannen zijn zo spastisch dat ze zichzelf niet eens kunnen helpen. Dan kun je dus niets met je seksualiteit. Je gaat niet dood zonder seks, maar het maakt het leven wel een stuk aangenamer.”

Deze uitzending van het programma De wandeling met de titel Diana de Wolf is uitgezonden op vrijdag 9 april door de KRO. De presentatie was in handen van Hella van der Wijst.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie