Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
De wandeling - Ida Stroosnijder

Ida Stroosnijder

De wandeling

29-6-2008

| 3517 x bekeken | 0 reacties
6
Hella van der Wijst maakt een zonnige wandeling in het Spaanse Andalusië met wandelreisleider Ida Stroosnijder (52). Ida krijgt op haar 21ste de auto-immuunziekte alopecia areata. Ze wordt volledig kaal. Haar hele leven staat op zijn kop. Het serieuze, intelligente meisje laat haar studie voor wat het is en richt zich volledig op haar haarprobleem: “Dit kan niet, ik ben 21 jaar, mijn haar móet terugkomen!” Geen middeltje helpt en Ida leeft 25 jaar onder het juk van een pruik. Zes jaar geleden besluit ze zichzelf te zijn en zet haar pruik af. “Het is een soort coming out.”

Voor haar haaruitval was Ida een sportieve meid. Basketballen, zwemmen: met pruik waagt ze zich er niet meer aan. Haar leven verandert volledig. “Qua uiterlijk stond ik totaal buiten de norm. Ik schaamde me, werd nagestaard en mensen reageerden continu op mijn voorkomen. Ik voelde me een ongeaccepteerd wezen.”

Vijfentwintig jaar lang draagt Ida een pruik, maar deze zit haar letterlijk en figuurlijk in de weg. “Als ik in de spiegel keek zag ik iemand met een pruik, ik zag niet mezelf.” Zes jaar geleden zet ze haar pruik af en treedt de wereld kaal tegemoet. Ida voelt zich bevrijd. “Mijn kaalheid wordt steeds vanzelfsprekender. Wat mij is overkomen heeft mijn zelfvertrouwen eerst verminderd, maar uiteindelijk ben ik er sterk en trots uit gekomen.”

In deze uitzending proeft Hella samen met 19 andere deelnemers de sfeer van een wandelreis in het bergachtige Andalusië. Ze maakt een flinke wandeling door de natuur bij de vestingsstad Ronda en bezoekt Plaza de España in het levendige Sevilla.

Deze uitzending van het programma De wandeling met de titel Ida Stroosnijder is uitgezonden op zondag 29 juni door de KRO. De presentatie was in handen van Hella van der Wijst. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee