Uitzending
De Tuinruimers - Aflevering 7

Aflevering 7

De Tuinruimers

25-10-2008

| 1457 x bekeken | 0 reacties
6
Rob gaat deze week aan de slag in Veenendaal bij Frans (39). Frans is een vrolijke vrijgezel en woont in Veenendaal in een heel bijzondere woning, namelijk een zonnewoning. Door het gebruik van zonnepanelen op het dak is Frans ontzettend milieubewust en wil dit ook graag in zijn tuin terug laten komen. De plannen voor de tuin zijn gemaakt: samen met zijn zus zal hij de tuin helemaal gaan opknappen. Maar dan slaat het noodlot toe. Frans zijn zus overlijdt na een kort ziekbed aan kanker en voor Frans en de familie volgt een zware tijd. Zelf krijgt Frans ook gezondheidsproblemen en vreest het ergste. Na een reeks onderzoeken word Frans gerustgesteld: hij heeft geen kanker. Langzaam maar zeker fleurt Frans weer op en heeft weer plezier in het leven. Waar Frans nog steeds niet aan begonnen is, is de tuin. Daarom besluit Karien (een goede collega van Frans) om hem op te geven voor De Tuinruimers zodat hij binnenkort kan genieten van een prachtige tuin! Om Frans te verrassen moet hij eerst naar het gemeentehuis in Barendrecht. Frans is vanmorgen nietsvermoedend naar zijn werk gegaan. Wanneer Rob plotseling het kantoor binnenkomt, is al snel duidelijk wat er gaat gebeuren! Frans zijn tuin wordt onder handen genomen door Rob en zal binnen een week totaal omgetoverd worden tot prachtige en onherkenbare tuin.

Rob’s plannen
Frans is een milieubewust persoon en wil dit graag in zijn tuin terug laten komen. Met deze informatie kan Rob meteen aan de slag. Hij maakt een tuin in het teken van de zon en duurzaamheid. Frans wil genieten van de zon en daarom legt Rob een aantal verschillende terrassen in de tuin. Eén onder de veranda, een groot terras in het midden van de tuin en één achter in de tuin. Ook komt er een aparte plaats voor de motor van Frans. Voor de terrassen gebruikt Rob de siertegel Old Cottage Paving in de zonnige kleur Sunflower crème/terra. Deze tegels hebben brede voegen waardoor regenwater meteen in de grond wegzakt. De borders voor de planten maakt Rob van de muursteen Deccan Red welke Rob op een speelse manier in de tuin verwerkt.
Rob gebruikt deze week ook nog een heel bijzondere steen in de tuin, namelijk een stuk van de grafsteen van Frans zijn zus. Zo wordt de tuin een plek waar Frans zijn zus kan herdenken.
In de hoek van de tuin, waar eigenlijk nooit iemand zit, plaatst Rob een muurhaard. De muurhaard bestaat uit duurzaam en milieuvriendelijk materiaal zoals donkerkleurig gerecycled kunststof. De open haard wordt gevuld met grove stenen waardoor hij een robuuste uitstraling krijgt. Een speciale muurhaard die helemaal bij Frans past!

Beplanting
Ook deze week heeft Rob weer de mooiste bomen en planten meegenomen om in de tuin van Frans te planten. Om te beginnen plant Rob de Mispel, een onbekende boom in Noord Nederland maar zeer bekend in het zuiden van Nederland (Limburg en Brabant). De Mispel is een makkelijke boom die niet gesnoeid hoeft te worden. Rob plant deze boom naast het raam zodat de tuin betrokken word bij de woonkamer.
De Amberboom (Liquidambar) is een boom met een prachtige bladverkleuring en past perfect in de najaarstuin van Rob. De Kornoelje is een laatbloeiende plant, rond half mei komen de prachtige witte bloemen tevoorschijn. Als het goed gaat met de plant krijgt hij in het najaar rode vruchten en dat ziet er dan schitterend uit.
Bij de muurhaard plant Rob heel veel Bamboe wat in combinatie met de grijze stenen van de open haard een mooi effect geeft. Verder plant hij vaste planten en rozen in de tuin. Vroeger was het niet gebruikelijk om vaste planten en rozen bij elkaar te planten. Tegenwoordig mag dat wel en het staat ook nog eens heel kleurrijk! Daarom plant Rob de Stamroos, een treurroos die niet gesnoeid hoeft te worden omdat hij zijn lange takken moet behouden. De Struikroos daarentegen, moet wél gesnoeid worden. De beste tijd om de Struikroos te snoeien is het voorjaar. Omdat Rob veel verschillende vaste planten in de tuin gebruikt met verschillende bloeitijden is er het hele jaar door kleur te vinden in de tuin! Een van deze planten is de Zomerheide, in augustus begint deze plant te bloeien. Om te zorgen dat hij elk jaar opnieuw bloeit, moet hij in het voorjaar tot op het lage groen gesnoeid worden.
De Photinia is een plant die makkelijk in onderhoud is en net zoals de Buxus in een ronde vorm gesnoeid moet worden. Om al deze planten goed bij te houden is niet veel nodig, eens in de zoveel tijd moet al het onkruid weggehaald worden. Verder is het het beste om al de vergroeide en over elkaar hangende takken weg te knippen, zo ziet de tuin er binnen een mum van tijd weer netjes uit!

Styling
Het interieur van Frans is nogal rommelig: er staan verschillende meubels in die niet goed bij elkaar passen. Gelukkig is Jorna er deze week ook weer bij en gaat zij op zoek naar meubelen en accessoires om de woonkamer stoerder te maken. Jorna komt terug met een nieuwe eethoek: een prachtige houten tafel met robuuste stoffen stoelen. Jorna verbouwt de kamer en zet de eethoek voor het raam, nu kan Frans tijdens het eten genieten van het uitzicht op zijn tuin. Door gebruik van accessoires wordt de kamer een eenheid en ziet er niet meer zo rommelig uit, maar juist heel stoer.
Gelukkig is Romeo er ook om de tuin te stylen en heeft hij voor de tuin prachtige accessoires uitgezocht. Voor de bijzondere steen van Frans zijn zus, heeft Romeo een Boeddha beeld meegenomen. Frans houdt van de zon en daarom heeft Romeo veel gele en gouden accessoires uitgezocht welke de tuin helemaal afmaken. Aan de schutting hangt hij een kunstwerk van Zonnebloemen. In de hele tuin komt de zon terug en dat is precies wat Rob en Romeo wilden voor de tuin van Frans.

Tip van de week
In deze tijd kan het vaak flink regenen en denken veel mensen dat het niet nodig is om de bomen en planten in de tuin water te geven. Maar het tegendeel is waar! De grond waar de plant in staat is erg droog. Planten met flinke kluiten hebben veel wortels. Deze wortels vormen samen een soort bal vol met lucht. Omdat de plant het water opzuigt uit de kluit staat deze na een tijdje helemaal droog. Daarom is het belangrijk om de planten altijd water te geven!

Eindresultaat
Het eindresultaat van deze week is, zoals Frans het zelf zegt, ‘compleet anders’. De tuin heeft een hele zonnige uitstraling door het gebruik van de kleurrijke bloemen en geel- en goudkleurige accessoires. Frans is erg onder de indruk van de steen van het graf van zijn zus en is heel erg blij met dit ‘gedenkplekje’. De rest van de tuin valt ook helemaal in de smaak bij Frans. Hier gaat hij geweldige tijden beleven.
Er word geproost met lekkere champagne en er word een lekker stukje kaas uitgedeeld. Ook deze week heeft Rob het weer voor elkaar gekregen om een schitterende tuin achter te laten.

Deze uitzending van het programma De Tuinruimers met de titel Aflevering 7 is uitgezonden op zaterdag 25 oktober door SBS6. De presentatie was in handen van Rob Verlinden.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee