Uitzending
De Tuinruimers - Spirituele tuin in Heemskerk

Spirituele tuin in Heemskerk

De Tuinruimers

18-10-2008

| 1843 x bekeken | 0 reacties
6
Rob duikt deze week de tuin in van Koos en Ina uit Heemskerk. Hij verrast Ina op haar werk in een Orchideeënkwekerij, ze weet niet wat haar overkomt! Blij verrast gaat Ina met Rob mee naar huis om daar de rest van De Tuinruimers te ontmoeten. Haar man Koos is net zo verrast als zij is. Ina en Koos hebben een zware tijd achter de rug. Twee jaar geleden, tijdens een vakantie in Frankrijk loopt Koos de Legionella bacterie op in een zwembad en als gevolg hiervan wordt hij ernstig ziek. Hierna volgt een zware periode voor Koos en het gezin. Koos krabbelt er langzaam maar zeker bovenop en is niet meer in levensgevaar. Maar nog dagelijks heeft Koos problemen met zijn gezondheid en kan hierdoor niet meer werken. Hij is een persoon die graag zelf aan de slag zou gaan in zijn tuin, maar na zijn ziekteperiode is Koos niet meer in staat om al zijn energie in de tuin te steken. Marcel (de zoon van Koos en Ina) besluit zijn ouders op te geven voor De Tuinruimers. Dochter Annelies is het er helemaal mee eens dat er nodig iets veranderd moet worden aan de kale tuin van haar ouders. Rob en de mannen laten zich dit geen tweede keer zeggen en gaan meteen aan de slag!

Rob’s plannen
Ina besteedt veel van haar vrije tijd aan Reiki en haalt veel energie uit het toepassen van deze Japanse alternatieve geneeswijze. Daarom maakt Rob deze week een spirituele tuin. In zo’n tuin kan een Boeddha beeld natuurlijk niet ontbreken. Daarom zet Rob een Boeddha beeld in yoga houding in de tuin.
Koos en Ina hebben ooit besloten om heel de tuin te bestraten, gemakkelijk in onderhoud maar niet erg aantrekkelijk. Daar gaat Rob verandering in brengen door een groot deel van de tuin te beplanten en een deel te bestraten met de prachtige leisteen: China Ghotic Slate, ‘Rustic’. Deze leisteen heeft een hele mooie natuurlijke uitstraling en past perfect in de spirituele tuin. De schutting die nu in de tuin staat wordt weggehaald en vervangen voor een gloednieuwe!

Beplanting
Om een spirituele en evenwichtige tuin te maken gebruikt Rob planten en bomen in Aziatische sferen. Eén van deze planten is de Zwarte Bamboe. Deze plant is de kleine Bamboesoort ‘Phyllostachys nigra’ en tussen de Bamboe komt het Boeddha beeld volledig tot zijn recht.
Aan één kant van de tuin plant Rob de Thuja Brabant in een strakke groene lijn zodat heel de schutting bedekt word met deze hegsoort. In de winter worden Coniferen vaak vergeten water te geven, waardoor deze bomen niet goed overleven. Daar heeft Rob iets op bedacht: hij legt een drainageslang langs de coniferen, nu hoeft alleen de kraan af en toe open en dicht gedraaid te worden zodat het water automatisch in de grond van de Coniferen wegstroomt.
De Thuja Brabant krijgt ook een plekje in een reeks grote zwarte potten. Voor de Thuja Brabant wordt de Calocephalus brownii geplant. Een Australische plant met grijs blad die heel mooi afsteekt tegen de groene Thuja Brabant.
Aan de andere kant van de tuin plaatst Rob een schutting met dichte schuttingen en open trellis werken. Tegen de dichte schuttingen aan plant Rob het sierappeltje, Malus. De felle kleur van de appeltjes steekt prachtig af tegen de zwarte schutting. Tegen het open trellis werk plant Rob een hele grote Bamboe wat de tuin veel spannender maakt en het zicht op de buren beperkt.
De borders voor de planten maakt Rob van Lavastenen. Lavasteen is heel jong gesteente en is zo poreus dat het na een tijdje heel mooi begroeid met Mos.
Aan de voet van het Boeddha beeld plant Rob de “Endless Summer” Hortensia. Een plant die het hele jaar door in bloei staat. Ook de Gentiana mag niet ontbreken in de tuin. Bekend is de blauwe Gentiana maar Rob gebruikt de witte Gentiana, één van de beste planten voor in de najaarstuin. De roze plant Spirea (Astilbe) brengt meer kleur in de tuin en is schitterend tijdens, maar ook ná de bloei. Als laatste plant Rob een boom genaamd Ginkgo Biloba, een boom die bij elke tempel in Japan te vinden is. Hij past dus perfect in de spirituele tuin van Koos en Ina!

Styling
Het interieur van Koos en Ina is strak en ziet er keurig uit. Maar Jorna ziet dat de woonkamer spannender gemaakt kan worden. Door het gebruik van een chique aubergine kleurige pot gecombineerd met een glimmende aluminium tafel ontstaat er direct een pittige uitstraling. En dat is nu net waar Jorna naar op zoek is. Ook de keuken wordt door Jorna onder handen genomen. Hoge potten en mooie planten zorgen voor een totaal andere uitstraling.
Om de tuin af te maken is Romeo naar de tuin gekomen en zorgt voor de prachtige finishing touch. Zilveren potten, vazen en lantaarns geven de tuin een prachtige uitstraling. Om in het najaar toch te genieten van bloemen in de tuin, maakt Romeo een prachtig bloemstuk met zijdebloemen. Natuurlijk mogen de kaarsen niet ontbreken, zelfs niet als het regent. De kaarsen die Romeo mee heeft gebracht werken op batterijen, dus geen probleem voor als het regent!

Tip van de week
Wanneer er een nieuwe plant in de tuin of in een pot geplant wordt, gebruik dan altijd de grond die bij de plant zit. In deze grond zit een schimmel. Deze schimmel hoort bij de plant en de plant maakt een goede doorstart als deze schimmel bij de plant wordt toegevoegd. Dus gooi nooit de grond weg, maar verwerk het altijd bij de plant!

Eindresultaat
Het eindresultaat van de tuin is schitterend! Koos en Ina hebben nu een prachtige tuin in spirituele sferen waar zij zeker van gaan genieten. De tuin is helemaal compleet met het Boeddha beeld, prachtige bomen en planten en de sfeervolle accessoires. Rob en zijn mannen hebben de hele week hard gewerkt en dat is te zien ook: Koos en Ina zijn dolblij met hun nieuwe tuin. Ook de rest van de familie kijkt hun ogen uit. Het is Rob en de mannen gelukt om van een saai ‘plein’ een prachtige spirituele tuin te maken.

Deze uitzending van het programma De Tuinruimers met de titel Spirituele tuin in Heemskerk is uitgezonden op zaterdag 18 oktober door SBS6. De presentatie was in handen van Rob Verlinden.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee