Uitzending
De leugen regeert - 16-11-2007

16-11-2007

De leugen regeert

2722 x bekeken | 0 reacties
7
Journalist Frénk van der Linden vroeg vijf jaar geleden zijn BVD-dossier op en wat bleek: hij werd al vanaf 1977 in de gaten gehouden. Van der Linden is echter niet de enige journalist die door de BVD of haar opvolger de AIVD in de gaten werd (of wordt?) gehouden. Willem Oltmans werd zijn halve leven door de dienst gevolgd. Rudi van Meurs van Vrij Nederland ontdekte zo'n dertig jaar geleden dat hij aandacht van spionnen trok. Joost de Haas en Bart Mos van de Telegraaf kwamen er een jaar geleden achter dat zij door de AIVD werden afgeluisterd. En Jos Slats van Reporter (KRO) bleek tot zijn verbazing in het strafdossier van Samir A. te zitten. Is dat alleen maar lastig of is het een bedreiging van de persvrijheid? Frénk van der Linden gaat in debat met Frits Hoekstra, voormalig BVD-ambtenaar en auteur van het boek In dienst van de BVD.

Vorige week demonstreerden tientallen mensen met de leus Het Noorden moet Leuker. Het Dagblad van het Noorden bracht de demonstratie prominent op de voorpagina. Maar wat bleek: het was geen demonstratie, maar een reclamecampagne om een agenda te promoten van de uitgeverij NDC-VBK, de uitgever van het Dagblad van het Noorden. Concurrent het Friesch Dagblad trapte er echter niet in en kwam er met een enkel telefoontje achter dat het een nepdemonstratie betrof...

Ron Goldman zou veertien jaar geleden door O.J. Simpson zijn vermoord. De familie Goldman vindt dat de media zich te veel op de daders concentreert en dat de slachtoffers van geweldsmisdrijven veel te weinig aandacht krijgen. Slechts het hebben van een persoonlijke band met journalisten kan dat tij soms keren.

In de Mediaraad zitten Tijs van den Brink (presentator bij de EO) en Henk Steenhuis (hoofdredacteur van HP/deTijd).

Presentatie: Felix Meurders.

Deze uitzending van het programma De leugen regeert is uitgezonden op vrijdag 16 november door de VARA, de EO en de KRO. Te gast waren Tijs van den Brink, Frénk van der Linden, Henk Steenhuis en Frits Hoekstra. De presentatie was in handen van Felix Meurders.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie