Uitzending
Brandpunt - 17-10-2010

17-10-2010

Brandpunt

1492 x bekeken | 0 reacties
6
Een discussie over de kosten van de gezondheidszorg
In deze uitzending een reportage over de stijgende kosten van de gezondheidszorg die bijna niet meer op te brengen zijn. Waar ligt de grens? Verder een portret van de beste vechter van de wereld die in het buitenland wereldberoemd is maar in Nederland onbekend en een karakterschets van de nieuwe ministersploeg.
De uitgaven in de gezondheidszorg stijgen explosief en zijn op termijn, als er niets gebeurt, niet meer op te brengen. Aan de behandeling en zorg van bijvoorbeeld kankerpatiŽnten wordt nu twee keer zoveel uitgegeven als tien jaar geleden, deels door peperdure medicijnen. Een nieuw medicijn tegen darmkanker kan het leven van een patiŽnt met enkele weken verlengen, maar dat kost wel 20.000 euro. Hoe lang kan en wil de maatschappij die kosten dragen? Waar ligt de grens en wie bepaalt die? In KRO Brandpunt een reportage over een discussie die niemand wil voeren, maar onontkoombaar is.

De beste vechter van de wereld: de gladiator van Zuidlaren
Hij is twee meter twaalf, heeft schoenmaat vijftig en weegt 132 kilo. En hij is de beste vechter ter wereld: Sem Schilt, viervoudig wereldkampioen K-1, een combinatie van karate, kong fu en kickboksen. Binnenkort kan hij voor de vijfde keer de beste op de planeet worden. Dat is nog nooit iemand gelukt. In het buitenland is hij dan ook wereldberoemd. In AziŽ bijvoorbeeld kan hij nauwelijks over straat, is hij een halfgod. Maar in eigen land is hij onbekend en schat men, tot verdriet van Schilt, de sport niet naar waarde. In Brandpunt een portret van de gladiator van Zuidlaren.

Een karakterschets van de nieuwe ministersploeg: alle twaalf goed
Donderdag stond het eerste kabinet Rutte op de trappen van Huis ten Bosch voor de bordesscene. Een spannend moment voor de nieuwe ministers. Zit mijn das wel goed? Vloekt mijn jurk niet bij die van de majesteit? Brandpunt grijpt de presentatie van het nieuwe kabinet aan voor een karakterschets van de nieuwe ministersploeg. Wie krijgt het straks als eerste aan de stok met de Kamer? Wie houdt straks de sfeer erin? En hoe houdt Rutte de boel bij elkaar? Politiek commentator Max van Weezel, en oud-ministers Annemarie Jorritsma en Ronald Plasterk over chemie in de ploeg, champagne drinken op het paleis en inschikken voor de majesteit.

Deze uitzending van het programma Brandpunt is uitgezonden op zondag 17 oktober door de KRO. Te gast waren Annemarie Jorritsma, Max van Weezel en Ronald Plasterk. De presentatie was in handen van Aart Zeeman, Fons de Poel, Sven Kockelmann en Wouter Kurpershoek.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie