21-11-2010
1499 x bekeken | 0 reacties
Europa's laatste lek
Het is een humanitaire ramp in wording: de situatie bij de grens tussen Griekenland en Turkije. Iedere dag proberen daar 350 wanhopige vluchtelingen voet aan de grond te krijgen in Europa. De toestroom is zo groot dat Griekenland het niet meer aan kan en de hulp heeft ingeschakeld van andere EU-landen. Met patrouilles, warmtebeeldcamera’s en uitkijkposten wordt nu geprobeerd het 12 kilometer lange stuk grens te dichten.
Wouter Kurpershoek bericht over de verbeten strijd tussen gelukszoekers en grensbewakers.
Klassiekers in de uitverkoop
Nederlandse orkesten dreigen te moeten verdwijnen, cultuur staat onder druk. En eigenlijk is dat niet eens zo vreemd. Al jaren bezuinigen gemeenten op muziekscholen. Muziekonderwijs op basisscholen is allang geen vanzelfsprekendheid meer.
De gevolgen laten zich raden; conservatoria hebben een steeds groter tekort aan toptalent en Nederlandse orkesten worden opgevuld met buitenlandse toppers. Sven Kockelmann maakt zich aan de vooravond van de ‘schreeuw om cultuur’ hard voor behoud van de klassieke muziektraditie in ons land.
De Poolse golf
Het begon met een noodkreet van een Haagse wethouder. Zijn stad zou langzaam worden overspoeld door goedkope arbeidskrachten uit Oost-Europa, met name Polen. De cijfers geven hem gelijk: in 2004 werd voorspeld dat slechts 10.000 zich in Nederland zouden vestigen, maar inmiddels zijn het er 150.000.
Opnieuw laat ons land zich verrassen door een grote groep migranten waar geen adequate oplossingen voor zijn bedacht. Aart Zeeman onderzoekt hoe het zo ver heeft kunnen komen en hoe het verder moet.
Deze uitzending van het programma Brandpunt is uitgezonden op zondag 21 november door de KRO. De presentatie was in handen van Aart Zeeman, Fons de Poel, Sven Kockelmann en Wouter Kurpershoek.