Uitzending
Afslag UMC Utrecht - Aflevering 6

Aflevering 6

Afslag UMC Utrecht

14-10-2008

| 1103 x bekeken | 0 reacties
6
In deze aflevering ontmoet Manuel vier puberjongens die afhankelijk zijn van nierdialyse. Ze hebben allemaal ernstige nieraandoeningen. Drie keer in de week moeten ze vier uur lang aan een dialyseapparaat liggen dat de functie van hun nieren overneemt. In het Wilhelmina Kinderziekenhuis praat Manuel met Lahbib, Thomas, Omur en Ruel tijdens het dialyseren over hun dagelijks leven, over school, uitgaan, en over het wachten op een donornier.

Bij mevrouw de Nooy wordt bij een bevolkingsonderzoek verdacht weefsel in de borst ontdekt. In het multidisciplinaire Cancer Centre van het ziekenhuis wordt nu onderzocht of het bij de afwijking mogelijk om een kwaadaardige tumor gaat.
Mevrouw de Nooy komt in deze aflevering naar de mamma-poli voor een eerste afspraak met nurse practioner Marieke van de Grooteveen. Zij doet het eerste onderzoek en geeft uitleg erover wat er allemaal gaat gebeuren om tot een volledige diagnose te komen. Hoewel mevrouw de Nooy en haar echtgenoot hevig geschrokken zijn van het feit dat het mogelijk om een kwaadaardige tumor gaat, gaan ze het behandelingstraject optimistisch in.

En Eline van amper drie weken ondergaat een levensreddende hartoperatie. Al bij twintig weken zwangerschap werd tijdens een echo duidelijk dat Eline met een hartafwijking zou worden geboren. Toen de echografiste aangaf dat er wat aan de hand bleek te zijn, was dat een shock voor de ouders. Het duurde nog een paar dagen voordat ze een specifieke echo in het Wilhelmina Kinderziekenhuis konden maken, en in die dagen daartussen hebben ze zich van alles in het hoofd gehaald. Moeder Suzanne: “We voelden het kindje al bewegen, dus je denkt ‘zou dit het enige zijn, wat we kunnen beleven’?”
Na de echo bij de cardioloog in het WKZ was het direct duidelijk dat Eline de tetralogie van Fallot had. Deze aangeboren hartafwijking houdt bij haar onder meer in dat er een gat tussen de hartkamers zit en dat haar longslagader veel te klein is. Gelukkig is deze aangeboren hartafwijking goed te opereren. De zwangerschap is natuurlijk niet meer onbezorgd, maar toch zijn de ouders blij dat ze voorbereid zijn op wat hen na de bevalling te wachten staat.
Vandaag is het zover, cardioloog Dr. Haas en zijn team voert de levensreddende hartoperatie uit. Manuel begeleidt de jonge ouders Suzanne en Thijs op deze spannende dag.

Deze uitzending van het programma Afslag UMC Utrecht met de titel Aflevering 6 is uitgezonden op dinsdag 14 oktober door de EO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee