Uitzending
Afslag UMC Utrecht - Aflevering 3

Aflevering 3

Afslag UMC Utrecht

23-9-2008

| 981 x bekeken | 0 reacties
7
In de derde aflevering van dit seizoen leert Manuel de 85-jarige meneer van der Ven kennen. Hij heeft diabetes en dreigt door slechte doorbloeding van het onderbeen een voet kwijt te raken. Een nieuwe, experimentele behandeling met eigen stamcellen uit het beenmerg biedt mogelijk uitkomst.
Maar omdat het om een experiment gaat, neemt Meneer van der Ven deel aan een zogenoemde dubbel blinde test waarbij maar de helft van de patiënten daadwerkelijk stamcellen krijgt toegediend - de andere helft krijgt een placebo. Meneer van der Ven weet van tevoren niet in welke van de twee groepen hij zit - en of een amputatie van zijn voet überhaupt nog te voorkomen is. Ondanks dit verontrustende vooruitzicht blijft Meneer van der Ven buitengewoon stoïcijns. ´Want´, zegt hij tegen Manuel, ´met 85 jaar ben je nergens meer bang voor.´

We nemen in deze aflevering ook een kijkje op de Kinder Intensive Care waar jonge patiënten 24 uur per dag worden verpleegd en begeleid.
Fleur Bloemen wordt hier opgeleid tot Intensive Care kinderverpleegkundige. Ze vertelt over haar werk en de impact die de omgang met ernstig zieke kinderen en hun families soms kan hebben, maar ook over de enorme toewijding en deskundigheid waarmee medewerkers op deze bijzondere afdeling hun werk uitoefenen.

En Manuel mag meedoen bij een praktijkles voor chirurgen. Hij oefent door middel van een computersimulatie een kijkoperatie in de buik en merkt al gauw dat je héél vaak moet oefenen om het opereren via kleine gaatjes goed onder de knie te krijgen. Na afloop van de les mag hij met de kinderuroloog mee naar de operatiekamer om te kijken hoe een minimaal invasieve ingreep er in het echt uitziet.

Deze uitzending van het programma Afslag UMC Utrecht met de titel Aflevering 3 is uitgezonden op dinsdag 23 september door de EO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie