Uitzending
Afslag UMC Utrecht - Aflevering 4

Aflevering 4

Afslag UMC Utrecht

30-9-2008

| 1407 x bekeken | 0 reacties
7
In aflevering vier van Afslag UMC Utrecht ontmoet Manuel de 13-jarige Daemy. Zijn rug is ernstig krom gegroeid, dit heet een scoliose. Als klein kind had Daemy nog geen rugklachten, maar als hij vier jaar is en naar de schoolarts gaat, ontdekt deze al een lichte kromming. De kromming neemt in de loop van de jaren toe, maar verloopt in eerste instantie zonder rugklachten. Als Daemy anderhalf jaar geleden in de groeispurt komt, verergert de kromming echter naar 60 graden Ė en dat is heel veel! Inmiddels is het voor Daemy al een jaar duidelijk dat er iets moet gebeuren en dat de gevreesde operatie niet kan uitblijven. Vandaag is het zover: tijdens een orthopedische ingreep zal getracht worden Daemyís wervelkolom met behulp van twee grote metalen pennen wat rechter te zetten - een grote en niet ongevaarlijke operatie. Maar als er niet wordt ingegrepen zal Daemyís rug steeds krommer groeien. Een echt alternatief is er dus niet.

Manuel ziet ook de 85-jarige meneer van der Ven terug. Hij is diabetespatiŽnt en heeft erg slecht doorbloedde benen. Meneer van der Ven doet vandaag mee aan een experimentele behandeling om de dreigende amputatie van zijn voet te voorkomen. Het is de bedoeling dat hij stamcellen uit zijn eigen beenmerg krijgt ingespoten op die plek in zijn been waar de doorbloeding het slechts is. In een zuurstofarme omgeving kunnen deze stamcellen zich namelijk ontwikkelen tot vaatcellen en zodoende voor betere doorbloeding zorgen. Maar de effectiviteit van de behandeling moet nog bewezen worden. Meneer van der Ven doet daarom mee aan een experimentele behandeling waarbij vijftig procent van de testdeelnemers geen stamcellen maar een placebo krijgt. In dit zogeheten dubbel blinde onderzoek weten noch de arts noch de patiŽnt welk middel er wordt toegediend. Maar meneer van der Ven is hoe dan ook hoopvol dat zijn voet gered kan worden.

En we nemen in deze aflevering een kijkje op de unieke vroegzwangerenpoli, waar vrouwen naartoe kunnen komen die in de allereerste weken van een zwangerschap problemen ondervinden. Tot nu toe werden die vrouwen naar verschillende poliís gestuurd. Nu is de zorg gebundeld en is er veel aandacht voor mogelijke complicaties in het eerste trimester van een zwangerschap. We volgen Christa en Bianca, die zich allebei met problemen bij de vroegzwangerenpoli melden.

Deze uitzending van het programma Afslag UMC Utrecht met de titel Aflevering 4 is uitgezonden op dinsdag 30 september door de EO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie