Uitzending
Afslag UMC Utrecht - Aflevering 9

Aflevering 9

Afslag UMC Utrecht

4-11-2008

| 1463 x bekeken | 0 reacties
6
In deze aflevering leert Manuel de 34-jarige Joke Jansen kennen. Ze komt naar het ziekenhuis voor een operatie aan haar schildklier. Mogelijk heeft ze schildklierkanker, iets waar haar moeder en tante in het verleden ook al mee werden geconfronteerd.
Joke moet voor de tweede keer onder het mes. Drie jaar geleden kreeg ze voor het eerst klachten. Ze had een pijnlijke keel en moeite met slikken. Ook voelde ze een bobbel in haar hals. Uiteindelijk werd de rechterhelft van haar schildklier verwijderd. Nu is er een tumor aan de linkerkant ontstaan. Het is nog niet duidelijk of deze goedaardig of kwaadaardig is.
Aangezien Joke al een deel van haar schildklier mist, wil de chirurg alleen indien noodzakelijk ook de hele linkerhelft van de schildklier verwijderen. Tijdens de operatie wordt daarom een deel van de nieuwe tumor verwijderd en direct onderzocht door een patholoog anatoom. De operatie wordt tijdelijk stilgelegd totdat er een voorlopige diagnose is. Binnen een half uur krijgt de chirurg op de OK uitsluitsel of de gehele schildklier verwijderd moet worden, of niet. Het is een moeilijke dag voor Joke en haar man Ed.

Bas is tien jaar oud. Hij werd geboren met Spina Bifida, oftewel een open rug. Bas is in zijn korte leven al heel vaak geopereerd, onder meer aan zijn rug, zijn, blaas, zijn benen en voeten. Toch probeert hij te leven als andere kinderen en gaat hij ook naar een gewone basisschool. Vandaag gaat Bas echter niet naar school, maar komt hij naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Een aantal artsen gaat Bas tijdens een multidisciplinair spreekuur onderzoeken. Bas heeft het zogeheten tethered cord syndroom. Bij dit syndroom gaat het ruggenmerg vastzitten door afwijkend weefsel. Het kan daardoor niet meer goed schuiven, waardoor onder meer het buigen van de rug moeilijk gaat. Vandaag moet duidelijk worden of de verklevingen van het ruggenmerg bij Bas toegenomen zijn. Hij ziet er erg tegen op dat hij mogelijk op korte termijn opnieuw geopereerd zal moeten worden.

In de hal van het UMC Utrecht ontmoet Manuel de vierentwintigjarige Oswald de Jager. Hij heeft begin 2008 een motorongeluk gehad. Tijdens een inhaalmanoeuvre gleed hij uit met zijn motor - die vervolgens bovenop hem terecht kwam. En dan hebben we het wel over een motor van zo´n 240 kilo!
Uiteindelijk hebben vijf man de motor van Oswald kunnen aftillen. Zijn rechterarm bleek in zijn geheel uit de kom te liggen en er zaten zenuwen bekneld.
Oswald is een lang en zwaar revalidatieproces ingegaan, en kan zijn arm inmiddels weer enigszins gebruiken. Manuel begeleidt hem naar revalidatie arts Dr. Holtslag. Én hij mag na afloop Oswald´s nieuwste vervoermiddel bewonderen.

Deze uitzending van het programma Afslag UMC Utrecht met de titel Aflevering 9 is uitgezonden op dinsdag 4 november door de EO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble TV winactie Zet je beknibbel-wekker op Knibble en doe mee! Doe mee!