Uitzending
Afslag UMC Utrecht - Aflevering 5

Aflevering 5

Afslag UMC Utrecht

7-10-2008

| 1227 x bekeken | 0 reacties
6
In aflevering vijf volgen we de zesjarige Daan en haar broertje Koen. De twee kinderen komen met hun ouders naar de poli voor metabole ziekten.
Ze hebben allebei dezelfde aangeboren stofwisselingsziekte, PKU. Dit is een erfelijke ziekte waarbij het aminozuur fenylalanine niet wordt afgebroken, en waardoor de hersenen ernstig beschadigd kunnen raken. Omdat dit aminozuur in eiwitten zit, en enorm veel levensmiddelen eiwitten bevatten, mogen Daan en Koen maar heel weinig dingen eten. Dat betekent: nooit een hapje vlees, nooit een blokje kaas of een stukje chocola, en ook geen pasta, bruin brood of gewoon een simpel koekje. Maar als de kinderen zich aan een streng dieet houden, kunnen ze zich goed blijven ontwikkelen. De zesjarige Daan beseft dit al heel goed. Vandaag komen zij en baby Koen voor controle naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis.

Manuel ontmoet de heer Ligtmans. Bij hem werd onlangs voor de derde keer kanker geconstateerd. Meneer Ligtmans had zeven jaar geleden huidkanker, een paar jaar later prostaatkanker - en nu is het de slokdarm. Vandaag moet hij geopereerd worden. De chirurgen zullen tijdens een hoogcomplexe operatie de hele slokdarm verwijderen, en van een deel van de maag een nieuwe slokdarm maken. Meneer Ligtmans ziet de operatie vol optimisme tegemoet. Zijn vrouw houdt zich groot, maar ze is erg bezorgd hoe haar man uit de zware operatie zal komen.

Het calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht gaat open nadat er een melding uit Amersfoort is binnengekomen. Een grote groep kantoormedewerkers is onwel geworden en moet opgevangen worden. Het calamiteitenhospitaal is zo strak georganiseerd dat er binnen een half uur een complete medische ploeg gereed kan staan om tot driehonderd gewonden op te kunnen vangen.

En Manuel gaat met de klinische laser aan de slag. Hij mag oefenen op een kippenpoot. Aansluitend ziet hij op de operatiekamer hoe de geavanceerde laser tijdens een operatie ingezet wordt.

Deze uitzending van het programma Afslag UMC Utrecht met de titel Aflevering 5 is uitgezonden op dinsdag 7 oktober door de EO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie