Uitzending
Afslag UMC Utrecht - Aflevering 3

Aflevering 3

Afslag UMC Utrecht

21-9-2010

| 1329 x bekeken | 0 reacties
6
In deze aflevering van Afslag UMC Utrecht ontmoeten we Henri Kornet. Hij heeft slokdarmkanker en wordt geopereerd met behulp van een operatierobot.Er is hierbij eigenlijk sprake van een interface tussen chirurg en patiŽnt. De chirurg opereert vanuit een console in een hoek van de OK. Zijn instrumenten zitten aan een robot boven het lichaam van de patiŽnt. De instrumenten en een cameraatje worden via kleine sneetjes in het lichaam van de patiŽnt ingebracht. Het voordeel van een operatierobot is dat de chirurg zeer nauwkeurig kan opereren. Ook heeft hij een beter zicht.
Na de ingreep herstelt Henri Kornet wonderbaarlijk snel. Dat komt onder andere doordat de chirurg geen grote wonden hoefde te maken.
Ook zien we de vijfjarige Luca. Hij heeft een afweerstoornis waardoor zijn lichaam niet bestand is tegen bacteriŽn en schimmels. Daarom moet hij een beenmergtransplantatie ondergaan. We volgen de voorbereiding van de transplantatie die niet zonder risicoís is.
Bij Ans Brak is een galblaastumor ontdekt. Helaas was deze niet operabel en genezen kan niet meer. Ze wordt nu palliatief behandeld. De pijn in haar buik moet worden onderdrukt met morfine. Om het morfinegebruik te verminderen en haar kwaliteit van leven te verbeteren wordt Ans op de pijnpoli behandeld. De artsen blokkeren een zenuwknoop in haar buik waardoor de pijn vermindert.

Deze uitzending van het programma Afslag UMC Utrecht met de titel Aflevering 3 is uitgezonden op dinsdag 21 september door de EO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie