Uitzending
Afslag UMC Utrecht - Aflevering 18

Aflevering 18

Afslag UMC Utrecht

9-3-2010

| 1476 x bekeken | 0 reacties
6
In deze aflevering moet baby Lenthe een ingrijpende operatie ondergaan. Al bij een echo tijdens de zwangerschap kregen haar ouders te horen dat er iets niet in orde is met de nieren van Lenthe. Maar wat er precies aan de hand is kon men op dat moment nog niet zeggen.
Negen maanden geleden werd Lenthe geboren met verkeerd aangelegde nieren en urinewegen. Ze heeft drie in plaats van twee nieren, en daardoor ook drie urineleiders richting de blaas. Twee van de nieren bevinden zich aan de rechterkant en zitten aan elkaar vast.Operatie aan de nierenVandaag zal Lenthe worden geopereerd. Tijdens de operatie scheiden de chirurgen haar derde, rudimentaire nier van de normaal functionerende rechternier. De slecht aangelegde nier werkt niet maar heeft wel een eigen urineleider naar de blaas. Deze is erg wijd en loopt door tot in de plasbuis - wat tot ontstekingen kan leiden. Ook werkt het ophoudmechanisme van blaas en plasbuis niet goed. Vandaag zal daarom de derde nier plus urineleider verwijderd worden, en zal er een deel van de blaas worden gereconstrueerd. Een spannende dag voor Lenthe en haar ouders.GezwelBij Ronald Batenburg is twaalf jaar geleden het bovenbeen bestraald vanwege een goedaardig gezwel. Hij is vervolgens jarenlang klachtenvrij geweest en heeft goed kunnen functioneren.Maar een paar jaar geleden kreeg Ronald alsnog uitvalverschijnselen in zijn bestraalde been. Door die bestraling werken de zenuwen in zijn voet niet meer goed en is Ronald’s enkel scheef gaan staan. Kortgeleden werd hij daarom geopereerd aan zijn voet maar de operatiewonden helen slecht. Ronald komt voor controle naar de wondpoli.LeukemieEn in het Wilhelmina Kinderziekenhuis praat Mirjam met de twaalfjarige Eline die al bijna twee jaar chemokuren krijgt omdat ze leukemie heeft. Eline laat Mirjam haar ketting met ‘kanjerkralen’ zien - voor elke prik en voor elke behandeling één kraaltje. Haar ketting is ondertussen meters lang.Elke week heeft Eline een afspraak bij de fysiotherapeut. Omdat ze door haar ziekte en de bijwerkingen van de zware medicijnen minder sterk is en snel vermoeid raakt, is het belangrijk dat ze aan haar conditie werkt. En ondanks dat het trainen haar zwaar valt zet Eline door. 1 reacties Deel deze informatie via nog veel meer netwerken

Reacties
Marian, 16 februari 2010 08:46 uurDe kanjerkralen worden door VOKK - Vereniging Ouders,Kinderen en Kanker - aan ziekenhuizen geleverd!
Geweldig!

Uitzendingsinformatie
Dinsdagavond, 19.25 uur, Nederland 1.

Aflevering op DVD
Bestel de uitzending op DVDvorigevolgende var so = new SWFObject("/components/photobook/webblock/swf/webblock_photobook.swf", "webblock_photobook", "225", "160", "7", "#ffffff"); so.addParam("wmode", "transparent"); so.addParam("FlashVars", "configXml=%2Fprogramma%2Fafslagumcutrecht%2F2009-2010%2Fpage%2F-%2Fphotobook%2Fwebblock%2Fxml%2Fwebblock_photobook_xml.esp%3Fimagegallery%3D11322822"); so.write("body_11322822");

Deze uitzending van het programma Afslag UMC Utrecht met de titel Aflevering 18 is uitgezonden op dinsdag 9 maart door de EO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie