Uitzending
Afslag UMC Utrecht - Aflevering 17

Aflevering 17

Afslag UMC Utrecht

9-2-2010

| 1651 x bekeken | 0 reacties
6
Bij de zevenjarige Lilylou werd twee jaar geleden Fanconi-anemie vastgesteld. Dit is een genetische ziekte die zich meestal openbaart door een levensbedreigende afname van witte en rode bloedcellen en bloedplaatjes.Fanconi-anemie is een zeer zeldzame aandoening en daarom moeilijk te diagnosticeren. In haar eerste levensjaren heeft Lilylou nog geen symptomen en haar moeder - die zelf ook arts is - merkt niets bijzonders aan haar. Maar twee jaar geleden openbaarde de ernstige ziekte zich alsnog.
Omdat er onvoldoende bloedcellen worden aangemaakt ontstaat er bij Fanconi-anemie een sterk verhoogd risico op leukemie en andere vormen van kanker. Ruim een half jaar geleden kreeg Lilylou een stamceltransplantatie. Haar bloedbeeld wordt nu nauwkeurig in de gaten gehouden. In het Wilhelmina Kinderziekenhuis wordt regelmatig bloed bij Lilylou afgenomen om haar bloedwaardes te controleren. Mirjam praat met Lilylou en haar ouders en begeleidt ze op de prikpoli.Beschadigde zenuwOlaf Kruitbos is vijfentwintig jaar oud. Al sinds negen jaar heeft hij niet meer kunnen glimlachen omdat een behandeling tegen kanker destijds een zenuw in zijn gezicht heeft beschadigd. Vandaag zal plastisch chirurg Dr. Schellekens een reconstructie-operatie in het gezicht van Olaf uitvoeren om hem weer aan een glimlach te helpen. In een eerdere operatie werd een zenuw uit Olaf’s been in zijn gezicht geplaatst. Deze zenuw moest eerst goed aangroeien. Inmiddels is dat gelukt en nu kan een spier uit het been worden gehaald en vervolgens in het gezicht van Olaf worden geplaatst. Zenuw en spier zullen dan met elkaar worden verbonden waardoor Olaf hopelijk op niet al te lange termijn weer kan glimlachen.C.O.P.D.En Mirjam maakt kennis met de 45-jarige Patricia. Ze lijdt aan een ernstige vorm van de longziekte C.O.P.D. en is in het ziekenhuis voor een reeks onderzoeken om in aanmerking te komen voor longtransplantatie. Er worden onder meer scans gemaakt van haar longen, en Patricia moet een inspanningstest ondergaan. En dat valt niet mee voor iemand die al na een paar meter lopen naar adem moet snakken. 2 reacties Deel deze informatie via nog veel meer netwerken

Reacties
Dik, 9 februari 2010 20:04 uurVandaag de uitzending gezien waar Olaf Kruitbos een zenuwtransplantatie krijgt. Veel verschijnselen komen mij bekend voor omdat ik na een operatie in 2007 aan een brughoektumor hetzelfde overhield! Graag zou ik in kontakt komen met Olaf om gegevens en ervaringen uit te wisselen.
Groet,
Dik. love, 9 februari 2010 14:10 uurallemaal niet lekker
maar komt meestal weer goed
ik vind het fijn om dit te kijken
ik hoop dat hij snel uitgezonden word

Uitzendingsinformatie
Dinsdagavond, 19.25 uur, Nederland 1.

Aflevering op DVD
Bestel de uitzending op DVDvorigevolgende var so = new SWFObject("/components/photobook/webblock/swf/webblock_photobook.swf", "webblock_photobook", "225", "160", "7", "#ffffff"); so.addParam("wmode", "transparent"); so.addParam("FlashVars", "configXml=%2Fprogramma%2Fafslagumcutrecht%2F2009-2010%2Fpage%2F-%2Fphotobook%2Fwebblock%2Fxml%2Fwebblock_photobook_xml.esp%3Fimagegallery%3D11322530"); so.write("body_11322530");

Deze uitzending van het programma Afslag UMC Utrecht met de titel Aflevering 17 is uitgezonden op dinsdag 9 februari door de EO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie