Uitzending
Adieu God - Martin Simek

Martin Simek

Adieu God

3-11-2013

| 1704 x bekeken | 0 reacties
6
Tijs van den Brink heeft zich voorbereid, maar een gesprek met Martin Šimek loopt altijd anders dan je denkt. Dat begint al bij de vraag hoe cartoonist Šimek Jezus zou tekenen.

Šimek vindt het vervelend dat gelovigen God zo concreet willen maken. ‘Ik ben een bewonderaar van de schepping, maar waarom zou de schepper een persoon zijn?’

Šimek zat aan het sterfbed van zijn moeder. Zij hield een rozenkrans vast en hij laat deze aan Tijs zien. Hij heeft zijn vader zien bidden en wist dat zijn ouders gelovig waren, maar de nieuwsgierige Šimek stelde daar geen vragen over. ‘Vragen brengen aan het twijfelen. Waarom zou ik dat doen?’

Als kind gingen zijn ouders alleen naar de kerk als Sparta-Praag een thuiswedstrijd had. In de menigte voetbalsupporters konden ze ongezien in de kerk verdwijnen. Kerkbezoek werd als een daad van verzet gezien in het communistische Tsjecho-Slowakije. In Nederland bezocht hij ook een kerk, maar merkte dat de mensen geen aandacht hadden voor de mis.

Tenslotte raken ze in gesprek over vergeving, goed en kwaad. Šimek gelooft niet in het uitroeien van het kwade. ‘Goed en kwaad horen bij elkaar. Als je één van deze polen niet hebt, heb je geen leven.’ Heeft Šimek zelf fouten gemaakt? U hoort het tijdens deze nieuwe aflevering van Adieu God?.

In deze uitzending van Adieu God was Martin Simek te gast. De presentatie was in handen van Tijs van den Brink. Deze uitzending van het programma Adieu God met de titel Martin Simek werd uitgezonden op zondag 3 november door de EO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie