Uitzending
Zembla - Minister Tabak

Minister Tabak

Zembla

21-10-2011

| 3283 x bekeken | 0 reacties
9
Rookverbod stopgezet
Edith Schippers is een opmerkelijke minister van Volksgezondheid. Ze wordt door de rooklobby beschouwd als een trouwe bondgenoot. Vooraanstaande artsen spreken met afschuw over haar rookbeleid: ze heft het rookverbod voor de kleine horeca op en campagnes om mensen van het roken af te helpen worden stopgezet.

Doodsoorzaak nummer één
De tabaksfabrikanten steken hun duim omhoog; eindelijk een minister die naar hen luistert en de burger niet betuttelt. Waarom is een minister van Volksgezondheid zo aardig voor de sigaret? Roken is nog steeds doodsoorzaak nummer één.

Rooklobby
Minister Schippers zegt de rooklobby nauwelijks te spreken, maar onderzoek van ZEMBLA toont aan dat zij al jaren goede contacten onderhoudt met deze lobby. ZEMBLA over de motieven van minister Schippers en de banden tussen rooklobby en politiek.

Door het stoppen met Postbus-51 campagnes tegen roken en het niet langer vergoeden van ondersteunende medicijnen bij stoppen met roken, zullen er zeshonderd mensen extra overlijden aan de gevolgen van roken. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Maastricht en Stivoro naar de gevolgen van het beleid van minister Edith Schippers van Volksgezondheid. De resultaten van deze SimSmoke-studie worden gemeld in de ??ZEMBLA??-aflevering ??Minister van Tabak??, herhaling dinsdag 25 oktober om 09.15 uur op Nederland 2.

Samenstelling en regie: Ton van der Ham
Research: Hans van Dijk
Eindredactie: Kees Driehuis

Deze uitzending van het programma Zembla met de titel Minister Tabak is uitgezonden op vrijdag 21 oktober door de VARA en NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie