Uitzending
Vroege vogels TV - 1-4-2008

1-4-2008

Vroege vogels TV

699 x bekeken | 0 reacties
6
De blanke top
Duinen beschermen Nederland tegen de zee. Klimaatverandering en stijging van de zeespiegel maken een zorgvuldig beheer van deze verdedigingsstrook noodzakelijk. Op steeds meer plekken aan de Nederlandse kust is echter sprake van zogeheten dynamisch kustbeheer. Hierbij wordt zo veel mogelijk ruimte gegeven aan natuurlijke processen: verstuiving van zand en soms ook overstroming door de zee. Voordelen: meer biodiversiteit en de natuur wordt weerbaarder. Maar hoe zit het met de veiligheid? Andrea gaat kijken in de duinen en bespreekt de voor- en nadelen van dynamisch kustbeheer.

Heg en steg
Heggenvlechten is een manier om een heg dik en ondoordringbaar te maken. Het is een eeuwenoud ambacht en je kunt in de natuur soms prachtig in elkaar gekronkelde struiken zien, die duiden op menselijke bemoeienis. Met de herwaardering voor cultuurhistorische landschapselementen hebben natuurbeheerders ook weer meer belangstelling voor heggenvlechten. Menno vlecht mee.

Big Broeder
De wekelijkse webcamrubriek met unieke natuurbeelden. Deze week zijn de grote sterns op Texel te zien.

Pingo!
In Nederland zijn op veel plaatsen sporen te zien uit een ver verleden. Als je er maar oog voor hebt. Geoloog Wim de Gans gaat op zoek naar sporen uit de ijstijd.

De één zijn dood...
De Stichting Ark en Staatsbosbeheer hebben de afgelopen weken bijgehouden wat er allemaal gebeurt met een overleden ree dat in de vrije natuur is neergelegd. Menno bekijkt de opnamen die gemaakt zijn van het kadaver en concludeert dat er leven is na de dood.

Deze uitzending van het programma Vroege vogels TV is uitgezonden op dinsdag 1 april door de VARA. De presentatie was in handen van Menno Bentveld en Andrea van Pol.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie