Uitzending
Vals Plat - 3-5-2008

3-5-2008

Vals Plat

1524 x bekeken | 0 reacties
6
Said Bensellam
Midden in hartje Bos en Lommer, tegenover de beruchte moskee Badr, ligt het kantoor van Said Bensellam. Amsterdammer van het jaar 2006 en de ongekroonde koning van Bos en Lommer. Van hieruit runt hij een organisatie bestaande uit een jongerencentrum, een ouderencentrum en een liefdadigheidsinstelling die hulpgoederen verzamelt en verzendt naar Marokko. Said (36) is een echte jongen van de straat, opgegroeid in Bos en Lommer. Vroeger was hij een typisch probleemgeval, echt een onhandelbare jongen. In de kickboksschool van Rick van den Vathorst ontdekte hij zijn talent voor de vechtsport. Al snel groeide Said, met zijn imponerende fysiek, meedogenloosheid en onverschrokkenheid, uit tot een gevreesde tegenstander. Zijn ervaringen en gezag gebruikt hij nu voor het oplossen van verschillende problemen bij hem in de wijk. Met name de harde kern-probleemjeugd in Bos en Lommer, net als hij veelal van Marokkaanse afkomst, luistert wel naar Said, daar waar overige jongerenwerkers en politie en justitie geen vat op hen hebben.

Arno Coenen
Een jonge kunstenaar en een markante verschijning. Met zijn lange baard, tattoos en gepommadeerde haar brengt hij mensen in verwarring. Is hij nou een hells angel of een moslim? Ook de enorme moza´eken die hij maakt zijn confronterend. Hij wordt door gemeenten veel gevraagd om pleinen en plantsoenen in probleemwijken te verfraaien. Maar met diezelfde opdrachtgevers moet hij vaak maanden onderhandelen, omdat zijn werk gevoelige snaren raakt. Zo mocht de omstreden bokskampioen Regilio Tuur niet op een groot billboard in de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet, waar hij opgroeide. In Amsterdam moest het portret van burgemeester Cohen worden verwijderd van een collage ge´nspireerd door zijn bekende uitspraak: 'Het zijn wel onze kutmarokkanen.' Jammer, vindt Coenen, want de buurtbewoners voor wie de kunstwerken zijn bedoeld zijn niet zo politiek correct en vinden zijn ontwerpen juist mooi.

Presentatie: Hakim Tra´dia.

Deze uitzending van het programma Vals Plat is uitgezonden op zaterdag 3 mei door de NPS. Te gast was Said Bensellam. De presentatie was in handen van Hakim Tra´dia.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble TV winactie Zet je beknibbel-wekker op Knibble en doe mee! Doe mee!