Uitzending
Soeterbeeck - Godslastering en poëzie

Godslastering en poŽzie

Soeterbeeck

27-1-2009

| 1489 x bekeken | 0 reacties
5
Tweede Kamerlid Boris van der Ham (D66) en predikant Abeltje Hoogenkamp zijn deze week te gast in het televisieprogramma Soeterbeeck. Onder leiding van presentator Pauline Kuijper en met vaste gast Antoine Bodar praten zij over de afschaffing van het verbod op godslastering en over geloof en inspiratie in de poŽzie.

Schrappen
Het kabinet moet het verbod op godslastering afschaffen (artikel 147). Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft dinsdag 20 januari opgeroepen dit wetsartikel te schrappen, naar aanleiding van een motie van Tweede Kamerlid Boris van der Ham (D66). Minister van justitie Hirsch Ballin bereidt nu een wetsvoorstel voor dat het verbod op godslastering afschaft.

Antidiscriminatiewet
Tegelijkertijd wil de minister ter compensatie een voorstel indienen om de antidiscriminatiewet (artikel 137c) te verduidelijken. Om tegemoet te komen aan de christelijke partijen, wil hij de bescherming van gelovigen tegen aanvallen op hun geloof via een ander wetsartikel borgen.

Verruiming
"Niet nodig", zegt van der Ham, "door de voorgestelde toevoeging bij de antidiscriminatiewet ontstaat er een verruiming van de wet". Volgens het Tweede Kamerlid zijn er al meer dan genoeg mogelijkheden binnen de huidige wet, waarmee men zich kan verweren tegen beledigingen.

Dichter
Morgen kiest Nederland haar nieuwe Dichter des Vaderlands. Na Gerrit Komrij en Driek van Wissen krijgt een nieuwe dichter de kans om de vaderlandse geschiedenis vast te leggen in woorden. Hoe belangrijk is het thema geloof in de poŽzie?

Abeltje Hoogenkamp
Abeltje Hoogenkamp is predikant en geestelijk verzorger in een Amsterdams Lucas Andreas ziekenhuis. Ze stelde de bloemlezing 'Symbolen worden tot Cimbalen' samen, een verzameling van de honderd mooiste Nederlandse gedichten over godsdienst en inspiratie. Aan haar stellen we de vraag: wat maakt iemand een christelijke dichter?

Deze uitzending van het programma Soeterbeeck met de titel Godslastering en poŽzie is uitgezonden op dinsdag 27 januari door de RKK. Te gast waren Antoine Bodar en Boris van der Ham. De presentatie was in handen van Pauline Kuijper.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie