Uitzending
Soeterbeeck - Doekle Terpstra: Benoemen en bouwen

Doekle Terpstra: Benoemen en bouwen

Soeterbeeck

6-1-2009

| 1287 x bekeken | 0 reacties
5
Verwildering
Doekle Terpstra, voorzitter van de HBO-raad en van ontwikkelingsorganisatie ICCO stond vorig jaar rond deze tijd volop in het nieuws. In een emotionele ingezonden brief in Trouw, deed Terpstra een oproep om de ‘verwildering’ van de samenleving tegen te gaan: ‘Nee tegen de kwade boodschap van Wilders’. Deze ingezonden brief ontketende een storm van reacties.

Benoemen en bouwen
Rond de jaarwisseling werd de ingezonden brief gevolgd door een meer weloverwogen manifest ‘Benoemen en bouwen’. Een breed gedragen oproep om de neerwaartse spiraal van intolerantie en onverschilligheid te doorbreken. En daarnaast ook een oproep tot een maatschappelijk debat. In Soeterbeeck kijken we met Terpstra terug op een veelbewogen jaar en stellen hem de vraag wat er door het manifest tot stand is gekomen.

Ontwikkelingshulp
Als voorzitter van de ontwikkelingsorganisatie ICCO mengt Doekle Terpstra zich ook in de actuele, en soms hoog oplopende, discussie over het nut van ontwikkelingshulp. Terpstra is, net als Tweede Kamer lid Arend-Jan Boekesteijn, van mening dat alleen maar geld blijven geven geen zin heeft. Welke oplossing ziet Terpstra dan?

Welkom thuis
Nog enkele dagen en het is weer kerstmis. Een bekend gegeven is dat de kerken in deze periode mogen rekenen op volgestouwde banken, in tegenstelling tot de rest van het jaar. Om deze mensen gastvrij te ontvangen bedacht Pieter Kohnen, woordvoerder van de bisschoppenconferentie, de actie Welkom thuis. Het viel hem op, dat de vele bezoekers met kerst in de kerk, bij de vaste kerkgangers vaak negatieve reacties opriepen. Kohnen: "In plaats van geďrriteerd te reageren, moeten we de mensen die komen verwelkomen! Gastvrij zijn, de boodschap moet zijn: er is altijd plek!"

Presentatie: Wilfred Kemp.

Deze uitzending van het programma Soeterbeeck met de titel Doekle Terpstra: Benoemen en bouwen is uitgezonden op dinsdag 6 januari door de RKK. Te gast waren Antoine Bodar en Doekle Terpstra. De presentatie was in handen van Wilfred Kemp.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie