Uitzending
Reporter - De val van PCM

De val van PCM

Reporter

3-5-2009

| 2610 x bekeken | 0 reacties
7
De Stichting Democratie en Media (SDM), eigenaar van PCM, had de verkoop van PCM aan de Britse investeerder Apax moeten blokkeren. Dat zegt Theo Strengers in een documentaire van KRO Reporter over de val van PCM, die zondag 3 mei wordt uitgezonden. Strengers was tot voor kort bestuurder van de Stichting Democratie en Media en commissaris van PCM, uitgever van de Volkskrant, NRC Handelsblad, AD en Trouw.

Theo Strengers
Theo Strengers in de uitzending: “We hadden ook misschien ‘nee’ moeten zeggen. We hadden inderdaad ‘nee’ moeten zeggen.” Het is voor het eerst dat een bestuurder van de Stichting Democratie en Media het boetekleed aantrekt voor het avontuur met Apax, dat PCM aan de rand van de afgrond bracht.

Pieter Broertjes
Ook Pieter Broertjes, hoofdredacteur van de Volkskrant, geeft in de Reporter-uitzending toe dat hij destijds beter had moeten opletten.

Theo Bouwman
Theo Bouwman was directeur van PCM toen Apax werd binnengehaald. Hij gaf de voorkeur aan andere kandidaten, maar die werden door de stichting van tafel geveegd. Bouwman overwoog toen af te treden, maar bleef uiteindelijk zitten. In de Reporter-uitzending betreurt hij deze beslissing: “Als ik alles geweten had… ja, was dat waarschijnlijk verstandiger geweest.”

Wim van Norden
KRO Reporter interviewt ook Wim van Norden, de 91-jarige grondlegger van de stichting en van PCM. De nestor van het krantenconcern waarschuwt de stichting vlak voor de verkoop aan Apax per brief voor de gevolgen, zo blijkt uit de uitzending. Citaat uit de brief van Van Norden: “Met deze transactie komt geen cent bij PCM binnen. ”Van Norden zegt in de Reporter-uitzending dat de stichting nooit meer op zijn brief heeft gereageerd. Verder zegt hij over de keuze voor Apax: “Het is een oordeelsfout van de stichting dat die dat niet goed door hebben gehad, en daarin mee zijn gegaan. Dat heeft geleid tot die huidige grote schuldpositie.”

Achtergrond
In 2003 wil de directie van PCM een nieuwe grootaandeelhouder in het bedrijf halen. De eigenaar van het krantenconcern, de Stichting Democratie en Media, stemt daar uiteindelijk in toe. De komst van Apax zadelt PCM vooral op met enorme schulden. Daarom verkeert het krantenconcern sinds vorig jaar in geldnood. Binnenkort wordt het hoogstwaarschijnlijk verkocht aan de Belgische concurrent de Persgroep. Momenteel moeten bestuurders van PCM zich verantwoorden voor mogelijk wanbeleid voor de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof.

Over de makers
Freelance journalist Joost Ramaer (1958), samen met Dirk Schouten maker van De val van PCM, was eerder onder meer redacteur van Quote (augustus 1986 tot november 1992) en van de Volkskrant (augustus 1993 tot december 2007), achtereenvolgens bij de redacties Economie en Kunst. Naast deze documentaire werkt hij ook aan een boek over PCM, dat later dit jaar zal verschijnen bij uitgeverij Prometheus/Bert Bakker.

Deze uitzending van het programma Reporter met de titel De val van PCM is uitgezonden op zondag 3 mei door de KRO. Te gast waren Pieter Broertjes en Theo Bouwman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie